Isabel Díaz Ayuso ho té fet. Segons l’enquesta de GAD3 per a les televisions públiques autonòmiques (FORTA) que s'ha publicat a les 8 del vespre, la dirigent madrilenya aconseguiria la majoria absoluta, establerta en 68 diputats, després de les eleccions autonòmiques del 28 de maig. En concret, s’enduria entre 70 i 72 escons amb gairebé la meitat dels vots dipositats a les urnes (49,5%). En la segona plaça s’hi situaria el PSOE de Juan Lobato, que pujaria als 27-28 representants i el 20,2% dels suports. Al seu torn, els socialistes madrilenys que tornarien a ser la segona força després de superar Más Madrid, que baixaria als 20 i el 14,3%. Ciutadans, en canvi, quedaria fora de l’Assemblea de Madrid.

📅 Quan són les eleccions generals del 2023 a Espanya?: possibles dates

 

L’auge d’Ayuso seria un fre per a Vox, que seria prescindible per a la formació de govern. Segons el baròmetre de la FORTA, la ultradreta de Rocío Monasterio perdria suports fins a arribar als 9-10 escons i el 7,1% dels vots a les urnes, i que es quedaria a prop d’Unides Podem que, sense Pablo Iglesias com a cap de llista, retrocediria fins als 7 diputats i el 5,2%. Si es confirmen els resultats, Isabel Díaz Ayuso faria el salt definitiu i es confirmaria com una potència a la Comunitat de Madrid.

La dirigent madrilenya ha enfocat la campanya a fer oposició al govern de Pedro Sánchez i confrontant models llançant missatges abrandats contra la Moncloa, demonitzant els pactes amb Bildu, agitant el fantasma d’ETA i posant en dubte la legitimitat del procés electoral després dels escàndols puntuals de compra de vot a Melilla. Per assolir la majoria absoluta, Ayuso ha fet campanya als feus socialistes del cinturó sud de Madrid, on tradicionalment el PSOE hi ha tingut un arrelament històric.

El CIS l’apropava a la majoria absoluta

La macroenquesta del CIS publicada abans de l’inici de la campanya electoral posava a Isabel Díaz Ayuso a tocar de la majoria absoluta. Segons l'enquesta feta entre el 10 i el 16 d'abril, el PP madrileny obtindria entre 61 i 70 escons a l'Assemblea -la majoria absoluta està en 68-. Encara que Ayuso es quedés en la part baixa de la forquilla, les esquerres juntes no sumarien més que el PP i els seria impossible formar una alternativa de govern. En aquest supòsit, Ayuso hauria d'aconseguir l'aliança de Vox per a la investidura i la governança. La ultradreta aniria enrere i s'enduria entre 8 i 11 diputats, que podrien ser necessaris per a un pacte de legislatura si el PP no assolís la majoria absoluta. A les esquerres, Més Madrid pujaria als 29-30 escons i pescaria vots al PSOE, que obtindria un ventall d'entre 19 i 26 representants. Per la seva part, Podemos o bé es mantindria en els 10 o retrocediria als 8, i Ciutadans quedaria un altre cop fora del parlament madrileny