No fa ni un mes que davant l’ermita de San Isidro es concentraven un centenar de falangistes per homenatjar la figura de José Antonio Primo de Rivera, mentre les seves restes hi eren enterrades després d’haver estat exhumades del Valle de los Caídos. Avui, a només tretze dies de les eleccions autonòmiques i municipals del 28-M, aquest lloc —situat a la frontera entre l’M-30 i Carabanchel— ha estat l’epicentre de la campanya madrilenya per a aquests comicis. Isabel Díaz Ayuso ha estat pràcticament desapareguda, Vox l’ha aprofitat per fer propaganda i Yolanda Díaz hi ha assistit per fer-se la foto de la ‘unitat’: amb les dues candidates de l’esquerra: Alejandra Jacinto i Rita Maestre.

Les festes de San Isidro són les festes majors de la capital espanyola. És habitual que els madrilenys es disfressin de ‘chulapos’ i que ballin ‘chotis’ pels carrers de la ciutat. Davant l’ermita, la candidata de Vox a la Comunitat de Madrid, Rocío Monasterio, ha amenaçat els periodistes de posar-se a ballar davant d’ells aquesta dansa típica. La proposta no ha tingut gaire èxit. L’ermita està situada a la Pradera de San Isidro, i també és habitual que els habitants de la ciutat vagin a passejar-s’hi el matí del 15 de maig, s’estirin a la gespa i beguin i mengin en família i amb amistats.

Aquest dilluns, però, ha sigut sobretot aprofitat pels candidats a la presidència de la Comunitat i a l’alcaldia per fer-hi campanya electoral. Hi ha hagut qui s’ha volgut apropiar, fins i tot, del mateix sant: “San Isidro segur que era podemita perquè creia en la justícia social”, li deia Alejandra Jacinto, candidata dels morats a la Comunitat de Madrid, a uns madrilenys que s’han apropat a saludar-la.

La Pradera de San Isidro s’ha omplert aquest dilluns, sobretot, de candidats esquerrans. Hi han anat els dos candidats del PSOE, Juan Lobato i Reyes Maroto, Jacinto i Roberto Sotomayor de Podemos, i Yolanda Díaz. La vicepresidenta espanyola ha intentat simbolitzar la voluntat d’unitat del seu espai fent-se fotos tant amb la candidata dels morats com amb les de Más Madrid: Rita Maestre (alcaldia) i Mónica García (Comunitat). Más Madrid, la marca d’Íñigo Errejón, és la plataforma que a la capital espanyola ha aconseguit arrelar-se a l’esquerra del PSOE, desplaçant Podemos, i és un partit absolutament entregat al projecte de Yolanda Díaz.

La passejada de Yolanda Díaz

L’arribada de Yolanda Díaz a la Pradera ha estat la que ha generat més expectació, tant pels seguidors com pels contraris a les seves polítiques. Crits de “fora, fora”, i “presidenta, presidenta” s’han enfrontat davant l’ermita, i la lluita per fer els càntics més forts s’ha interposat entre els micròfons de les càmeres que volien escoltar la vicepresidenta del govern espanyol. “Som avui en una de les festes més importants del nostre país, que ens porta al millor Madrid, aquell que és obert i popular”, ha dit.

La també ministra de Treball no ha pogut evitar pronunciar-se sobre un tema que la dreta espanyola ha aconseguit col·locar dins l’agenda política d’aquesta campanya electoral: la inclusió d’una quarantena d’exmembres d’ETA a les llistes municipals de Bildu pel 28-M. “Cal respectar les víctimes i no instrumentalitzar-les”, ha manifestat. Més contundent s’ha expressat el candidat socialista per la Comunitat de Madrid, Juan Lobato, que ha reconegut que li “repugna” que aquestes persones es presentin a les eleccions.

Isabel Diaz Ayuso San Isidro
Acte institucional d'Isabel Diaz Ayuso per San Isidro / Foto: Europa Press

Isabel Díaz Ayuso, pràcticament desapareguda

Qui no ha volgut entrar al joc de la campanya a la Pradera de San Isidro ha estat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. La lideressa madrilenya ha participat en actes relacionats amb el patró madrileny, actes oficials en els quals ha aprofitat per, per exemple, carregar contra “l’anomalia democràtica” que representen, segons ella, les llistes de Bildu. Però no ha fet acte de presència a la Pradera de San Isidro, oberta a tots els madrilenys.

De fet, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha obert la porta a il·legalitzar Bildu: “Caldrà veure amb quina figura es pot revertir una situació així, però jo crec que no hauria de ser mai en cap parlament, en cap ajuntament, en cap institució, ningú que formi part de l’entorn polític d’una banda terrorista”, ha manifestat abans d’entrar al Palau de Cibeles, on ha fet una entrega de medalles de la ciutat a Alaska i a Ana Rosa Quintana.