Tal dia com avui de l’any 1939, fa 85 anys, en el context de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), i de l'ocupació franquista de Catalunya (1938-1939), Lluís Companys i José Antonio Agirre, presidents democràtics de Catalunya i d’Euskadi respectivament, travessaven la frontera hispanofrancesa pel Coll del Lli, entre la Vajol (Alt Empordà) i les Illes (Vallespir). Els presidents Companys i Agirre, van travessar la frontera acompanyats pels seus respectius consellers catalans i bascos i per un destacament de Mossos d’Esquadra que els donava protecció. La nit abans havien pernoctat al Mas Perxers, al municipi d’Agullana (Alt Empordà).

Després de travessar la frontera, el president Companys es va desplaçar a París per a establir el govern català a l’exili. Aquella seu es va radicar al districte de Saint-Lazare, en una casa a la Rue de la Pepinière, 25. El lloguer i l’habilitació d’aquell edifici, per fer les funcions de govern de Catalunya, va ser possible amb els diners que Agirre li va lliurar a Companys en iniciar el camí de l’exili. Aquella seu seria operativa fins al 24 de juny de 1940, la vigília de l’ocupació alemanya de París, en el marc de la II Guerra Mundial (1939-1945). Tot seguit, el govern català a l’exili, excepte el president Companys, es va traslladar i emplaçar a Londres.

El lehendakari Agirre també va establir la seu del govern basc a l’exili a París. Però amb l’ocupació alemanya de la capital francesa, va marxar a Nova York. Durant la seva estada als Estats Units (1940-1946), el lehendakari i els consellers bascos a l’exili va col·laborar activament amb la intel·ligència nord-americana, facilitant informació de gran valor que obtenien a través dels seus contactes clandestins dispersos arreu d’Euskal Herria. Van preparar, amb la intel·ligència nord-americana, un desembarcament aliat a les platges basques peninsulars, que havia d’envair Espanya i derrocar el règim franquista, però que no es va dur mai a terme.