Tal dia com avui de l'any 1783, fa 234 anys, el núvol tòxic format per àcids i cendres volcàniques provocat per la tercera i més violenta erupció del Laki (Islàndia), arribava a Catalunya. Les fonts descriuen una gran erupció -el 14 de juny de 1783- al sud de l'illa d’Islàndia que va produir 15 quilòmetres cúbics de lava i roques -la quantitat de material necessària per cobrir la totalitat de l'actual ciutat de Barcelona fins a la màxima altura de la Sagrada Família- i diverses columnes de gasos que es van elevar fins a l'estratosfera, a quinze quilòmetres de l'escorça terrestre. També relaten que els dies 15 i 16 de juny de 1783 un gran núvol tòxic va cobrir Escòcia i Anglaterra.

Les mateixes fonts revelen que el 18 de juny de 1783 el núvol tòxic havia assolit les costes de la Mediterrània nord-occidental i, saltant els Alps i els Pirineus, havia formant un arc que abastava des de Gènova fins a Barcelona. En els dies immediatament posteriors es desplaçaria cap a les costes de la Mediterrània sud-oriental, travessant el mar en diagonal fins a assolir el delta del riu Nil, a Egipte, el darrer indret en què es té constància de l'existència d'aquest fenomen. El núvol tòxic de la tercera erupció del Laki va alterar radicalment el règim de pluges en el seu radi d'acció i està considerat el desastre mediambiental més important de la història moderna d'Europa.

Focus d'afectació a Barcelona

Els càlculs de les investigacions actuals confirmen que els efectes immediats del núvol tòxic -la pluja de materials tòxics- i posteriors -una severa sequera- van causar 6.000.000 de morts en el conjunt del continent (el 4% del total de població), amb especial incidència a Escòcia, Anglaterra, els Països Baixos, França, Catalunya i el Milanesat. A Catalunya, les xifres disponibles parlen de pèrdues de capital humà amb puntes d'un 30% en alguns pobles de les planes occidentals del país, que van afectar sobretot els col·lectius de població infantil i de persones amb una salut precària. El núvol tòxic i la pluja de cendres van ser interpretades, per la cultura popular, con un fenomen apocalíptic. 

 

Il·lustracions: 1. Mapa d'Islàndia, finals del segle XVI, arxiu d'El Nacional. 2. Plànol de Barcelona 1783. Intech. World’s largest Science, Technology & Medicine Open Access book publisher