Tal dia com avui, fa 220 anys, va néixer a Sabadell (Vallès Occidental) Pere Turull i Sallent, conegut a les Espanyes com el Rico Catalán.  Va ser comerciant de llana i de cotó –que adquiria als productors i revenia als fabricants– i fundador de la fàbrica Vapor Turull –un emblema de la Revolució Industrial en el sector del tèxtil–. En el decurs de la seva vida va aconseguir acumular una considerable riquesa i poder polític, i va esdevenir el paradigma de la classe burgesa que lideraria la Revolució Industrial catalana.

Pere Turull és, també, el paradigma del rara avis català en l'Espanya del segle XIX, dominada per les desigualtats, l'atavisme i l'obscurantisme. En els seus múltiples viatges a Castella, Andalusia i Extremadura –per negociar amb els grans terratinents agraris que el proveien de matèria primera–; va cultivar –sense saber-ho ni voler-ho– l'estigma que ha perseguit contemporàniament els catalans: el català ric, avar i escanyapobres. La divisa de la cultura contemporània de la catalanofòbia. L'argument pervers que alimenta el fals discurs que pretén justificar la mediocritat que impera entre les classes polítiques espanyoles.

En canvi, a Sabadell –i en el conjunt de Catalunya–, Turull simbolitza la cultura de l'emprenedoria i de la modernitat en una etapa clau de la història del país. Inspirat en el model industrial anglès, va ser un dels pioners en la introducció de la màquina de vapor amb condensador en el procés de fabricació tèxtil. Això el va convertir en un dels principals impulsors del procés de transformació econòmic de Catalunya cap a un model capitalista. Al cap del temps va esdevenir banquer i va finançar múltiples projectes d'inversió que van fer que Sabadell es convertís en una de les capitals mundials del tèxtil.