Tal dia com avui de l'any 1940, fa 77 anys, elements de la policia militar de la Wehrmacht, l'exèrcit nazi aque havia ocupat França, van detenir el president Lluís Companys i el seu nebot Francesc Ballester a la localitat bretona de Ar Baol-Skoubleg. Poc temps abans el quarter general de la Wehrmacht a París havia rebut la petició formal de les autoritats franquistes de l'Estat espanyol de detenir i extradir Lluís Companys en la seva qualitat de president de la Generalitat de Catalunya. En el moment de la detenció, els oficials nazis estaven acompanyats per un agregat de seguretat de l’ambaixada espanyola a França: el policia Pedro Urraca Rendueles.

El 30 de gener de 1939, el president Companys i el lehendakari Agirre havien partit cap a l'exili, amb els membres dels seus governs respectius, quan l'exèrcit revoltat contra la República ja era a les portes de Barcelona. Durant un any i mig, Companys va treballar per reorganitzar el govern de la Generalitat a l'exili i coordinar els ajuts destinats als exiliats republicans a França i, fins i tot, després de l'ocupació nazi el juny de 1940, per facilitar-ne la sortida cap als països receptors del continent americà. Però Companys va continuar a França, malgrat el risc que suposava, buscant el seu fill Lluís que, hospitalitzat en el moment de la invasió alemanya, havia estat evacuat i se n'havia perdut la localització.

Els serveis d'informació espanyols, coneixedors del drama personal de Companys, van sol·licitar al règim nazi la detenció i l’extradició del president de Catalunya. El mateix dia 13 era confinat a la presó de La Santé de París. Dues setmanes després era extradit a Madrid, on patiria tortures. Dos mesos i dos dies després de la detenció, era afusellat al castell de Montjuïc. Companys es convertia així en l'únic president de la història d'Europa elegit democràticament que ha estat afusellat. Passats 41 anys de la mort del dictador Franco, cap govern de l'Estat espanyol ha tingut la voluntat de revisar el procés de detenció, empresonament, judici i afusellament del president de Catalunya.

 

Imatge principal: El president Companys a la fitxa policial de la DGS franquista / Font: Wikimedia Commons