Tal dia com avui de l’any 1751, fa 272 anys, a Roma (llavors capital dels Estats Pontificis); moria Domènec Terradelles, que havia estat un dels compositors d’òpera més prestigiosos de l’època. Terradelles havia treballat com a mestre de capella de l’església de San Giacomo degli Spagnoli, a Roma (1743-1745); com a director de la King’s Theater, de Londres (1746-1747); i com a directors dels Teatres de l’Òpera, de Brussel·les (1748); de París (1748-1749); de Torí (1750); i de Venècia (1751). Poc després s’establiria a Roma (a partir de 1751); i treballaria per encàrrec de les jerarquies eclesiàstiques i de les oligarquies nobiliàries de la ciutat.

Domènec Terradelles havia nascut a Barcelona el 13 de febrer de 1713, poc abans de l’inici del setge borbònic de la ciutat, en una família pagesa que vivia al barri del Raval. Segons la investigació historiogràfica, va ser escolà de la Catedral de Barcelona, i allà va rebre una primera formació a càrrec de Francesc Valls (Barcelona, 1671 – 1747), considerat el màxim exponent de la música barroca a Catalunya. Pocs anys després, Terradelles completaria la seva formació a Nàpols (1732). Durant la seva curta però intensa carrera, Terradelles va compondre una dotzena d’òperes serioses i un parell de còmiques. També va compondre un important repertori de música sacra.

No obstant això, la figura de Terradelles adquiriria, també, certa rellevància per les estranyes circumstàncies que van envoltar la seva mort. Oficialment va morir a causa d’un accident. Però des d’un bon principi es va rumorejar que la mort de Terradelles era un crim. I passat mig segle (1801) un mitjà de premsa alemany va alimentar el misteri en publicar que Terradelles havia estat assassinat a ganivetades i llençat al riu Tiber pel seu rival Niccoló Jomenelli. La investigació actual descarta la participació de Jomenelli en la mort de Terradelles; però subscriu la hipòtesi que el compositor català podria haver estat víctima d’un atracament violent o d’una execució criminal.