Tal dia com avui de l’any 1874, fa 145 anys, moria a Barcelona, a 50 anys d’edat, el compositor, escriptor i polític Josep Anselm Clavé i Camps, que en el decurs de la seva vida havia estat el fundador del moviment coral i l’impulsor del moviment associatiu a Catalunya. Clavé, nascut en una família humil del barri barceloní de la Ribera l’any 1824, va arribar al món de la cultura musical a causa d’una ceguera parcial infantil que el limitava per exercir la majoria d’oficis menestrals. L’any 1845 va crear una modesta societat orquestrina anomenada La Aurora, formada per una vintena de components. I l’any 1850 va crear La Fraternitat, pionera de les societats corals a la península ibèrica i que a partir de 1856 s’anomenaria Societat Coral Euterpe. 

Clavé, des de la seva convicció ideològica esquerrana i republicana, va impulsar el moviment coral com un vehicle per introduir la cultura musical en les classes populars, en aquella època totalment illetrades. El model de Clavé va servir per promoure una gran quantitat de societats corals populars que, a partir del 1850, van sorgir arreu de Catalunya amb el propòsit d’elevar la cultura de les classes humils a través de la música i el cant. Aquell moviment recuperaria i actualitzaria bona part del patrimoni musical popular i tradicional català i el convertiria en un instrument de difusió de les reivindicacions de la classe obrera. L’any 1860 Clavé va crear l’Associació Euterpense, una federació que agrupava totes les corals claverianes que compartien repertori.

Tanmateix, la faceta més desconeguda de Clavé és la seva activitat política. Des de ben jove es va relacionar amb destacats personatges del món republicà i federalista, com Narcís Monturiol, l’enginyer que va construir el primer submarí de la història. Clavé va ser signant del pacte de Tortosa (1869) —projecte d’organització dels republicans federalistes dels territoris de l’antiga Corona d’Aragó—, president de la Diputació de Barcelona durant el règim constitucional del rei Amadeu I (1871-1872) i diputat a les Corts durant la I República (1873-1874). Sempre orientat a l’accés a la cultura de les classes humils i oposat a la castellanització forçosa de la societat catalana, se li atribueix la frase: “Ja els podeu obligar a resar en castellà, que ells sempre renegaran en català”.

Imatge principal: Coral Euterpe (1860) / Centre de Documentació de l'Orfeó Català