Tal dia com avui de l’any 1623, fa 399 anys, a Roma; moria Alessandro Ludovisi (Bolonya, Estats Pontificis, 1554); que havia estat el 234è pontífex de l’Església catòlica (1605 i 1623). Durant el seu pontificat va ser el primer Papa que va intentar acabar —si més no, parcialment— amb la xacra generalitzada dels abusos sexuals al si de l’Església. L'agost de 1622 va promulgar la butlla Universi Dominici Gregis, que imposava severes sancions als religiosos que obtinguessin favors sexuals dels seus feligresos i feligreses, a canvi de l’absolució dels pecats. Segons la mateixa butlla, aquella xacra estava tan generalitzada arreu dels països de confessió catòlica, que s’havia convertit en un problema de primeríssim ordre.

Segons els diaris particulars de finals del segle XVI i principis del segle XVII (com els del prevere Pere Joan Porcar, de València cap-i-casal); la Inquisició —a través de l’orde dels dominics, considerada el tentacle més radical del contrareformisme— havia traslladat l’administració del sagrament de la confessió als carrers i places de la ciutat. En el diari de Porcar es relata que els dominics assaltaven els vianants i els comerciants i els empenyien als racons per forçar-los a la confessió. Porcar no parla d’abusos sexuals, però sí que esmenta —escandalitzat— que els confessats eren víctimes de la violència dels seus confessors en plena via pública. També relata que els dominics obligaven les seves víctimes a confessar-se en castellà.

Un any després, l'agost de 1623, Gregori XV va promulgar la butlla Omnipotentis Dei, que és considerada com la darrera ordenança papal sobre la bruixeria; que a diferència Universi no tenia una voluntat d’acabar amb un greu problema: la persecució indiscriminada contra les dones que no encaixaven en la ideologia del règim. A Catalunya, des de la publicació de les Ordinacions de la Vall d’Àneu (1424) —considerada la primera llei europea contra la bruixeria—, fins a la promulgació de l'Omnipotentis (1623); les autoritats eclesiàstiques i civils havien assassinat un mínim de 1.000 dones. Tot i que la butlla Omnipotentis pretenia intensificar les caceres de bruixes, a Catalunya aquell fenomen estava en la seva fase final i no es reactivaria.