Tal dia com avui de l’any 1936, fa 83 anys, arribava a Barcelona en visita oficial, Sir Esteve Morell-Scott, que entre 1926 i 1934 havia estat alcalde de Melbourne (Austràlia) i que, en aquell moment, era una de les personalitats més reconegudes de la vida política i econòmica australiana. Segons la premsa de l’època (La Vanguardia, edició del 10 de juny de 1936) Sir Esteve Morell-Scott, acompanyat pel seu nebot Esteve Alvira-Morell i el seu amic Salvador Guadés, van visitar l’Ajuntament de Barcelona i van ser rebuts i complimentats per les autoritats municipals de la capital catalana.

La història personal i familiar de Sir Esteve Morell explica un dels capítols més desconeguts dels corrents emigratoris catalans del segle XIX. El seu pare Esteve Morell i Mariné, nascut a Vila-seca (Tarragonès) el 1837, havia emigrat a Austràlia el 1860 i formava part d’un contingent originari del Camp de Tarragona que s’havia establert a l’estat de Victòria. Allà s’havia casat amb Eyde Scott, nascuda a Melbourne i filla de pares escocesos. I d’aquell matrimoni en naixeria Esteve Morell-Scott el 2 d’agost de 1870 a Melbourne.

La relació entre Sir Esteve Morell-Scott i Catalunya havia estat molt intensa. Els Morell-Scott van retornar transitòriament a Vila-seca per fer-se càrrec de la finca familiar, coneguda com el Corral del Baló, situada a l’actual terme municipal de Salou. Esteve Morell va viure a la casa familiar dels Baló, al carrer Major de Vila-seca, entre els 2 i els 17 anys i es va arrelar profundament a la vida social i cultural del poble. L’any 1887 retornaria a Melbourne per a cursar els estudis superiors, però durant tota la seva vida conservaria la llengua i la cultura catalanes.

A Melbourne va esdevenir un empresari i un polític d’èxit. Amb tan sols trenta-un anys era nomenat regidor de l’ajuntament de Melbourne, que havia estat designada capital de la Unió Australiana. En l’exercici del seu càrrec va destacar en la gestió de l’electrificació de la ciutat i del desplegament de la xarxa de transports públics. L’any 1926, amb cinquanta sis anys assolia el càrrec d’alcalde (major) de la que llavors era la capital d’Austràlia. A la finalització del seu mandat (1934) els ducs de York el van nomenar "Sir" en reconeixement a la seva gestió.