Tal dia com avui de l’any 1939, fa 80 anys, en el context de les setmanes immediatament posteriors a l’ocupació franquista de Catalunya i a la finalització de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), el ministre de Governació del règim dictatorial, Ramón Serrano Suñer, efectuava la seva primera visita oficial a Catalunya, per ―segons la premsa de l’època― comprovar els efectes que havia causat el conflicte sobre la indústria catalana. En aquella visita, que va transcórrer principalment a Barcelona, es va entrevistar amb un grup de destacats industrials catalans situats en l’òrbita ideològica i sociològica del nacional-catolicisme, que, des de diferents posicions, havien col·laborat activament tant amb el cop d’estat de 1936, com amb la repressió desfermada posteriorment a l’ocupació.

Serrano Suñer, conegut popularment com el “cuñadísimo” per la seva relació de parentesc amb el general Franco, era, en aquells moments, el segon element més poderós del règim franquista (després del dictador); i era, també, un reconegut filonazi que exercia com a enllaç destacat entre els governs de Madrid i de Berlín. La premsa de l’època (La Vanguardia Española, edició del 16/06/1939), titulava en portada “Serrano Suñer, caballero del ideal que redime España, estudia los problema de trabajo y de economía de las provincias catalanas”. I en el cos de l’article deia que: “El ministro, iluminado misionero de la buena nueva española se reconcentró en una de las más interesantes y fecundas actividades de su espíritu (...) la meditación y el estudio (...)  se asomó (...) a todas las industrias de las provincias catalanas”.

En el mateix article, s’informava que havia visitat el que, fins a l’ocupació de gener de 1939, havia estat el Palau de la Generalitat i que allà s’havia reunit amb aquell destacat grup d’industrials catalans. En el text de l’article es deia que: “En el Palacio de la Diputación transcurre el mejor exorcismo patriótico que pudiera imaginarse para aquellas salas y aquellas galerías que infectó de aires letales para Cataluña el paso de la horda separatista. Allí se reunieron (referit a Serrano Suñer i als industrials) en torno al hombre constructivo y realizador, en torno al mejor emisario cerca del Gobierno, y al mejor intérprete cerca de las provincias hermanas, la técnica y la economía de estas provincias catalanas para exponer sus problemas y ofrecer las resueltas firmezas de su colaboración a la tarea reconstructiva nacional”.