Tal dia com avui de l’any 1213, fa 805 anys, moria a Muret (Occitània), en el decurs de la batalla del mateix nom, Pere I ―anomenat el Catòlic―, comte independent de Barcelona i rei d’Aragó (que signava com a Petri, regis Aragonum et comitis Barchinone). Pere I havia acudit a Occitània amb els magnats nobiliaris catalans i aragonesos en defensa dels seus vassalls occitans, amenaçats per les maniobres expansives de la monarquia francesa, que pretenia recuperar el domini sobre aquells territoris i la sortida a la Mediterrània.
Els comtats semi-independents d’Occitània havien passat progressivament a gravitar en l’òrbita política de Barcelona durant la centúria de l’any 1000, coincidint amb una etapa de crisi i descomposició de la monarquia francesa provocada per l’eclosió del fenomen del feudalisme. Durant aquell període ―conegut com la Revolució Feudal― els magnats nobiliaris i eclesiàstics havien erosionat notablement l’autoritat reial fins a convertir els seus dominis en estats quasi independents.
Representació coetània de la Batalla de Muret / Font: Viquipèdia
Occitània, llavors una de les regions més riques d’Europa, era també el territori on havia triomfat el catarisme, conegut també com a doctrina albigesa. La monarquia francesa, que havia previst recuperar les velles fronteres de Carles el Calb (el net de Carlemany), va aconseguir tenyir el conflicte de guerra de religió, i amb la col·laboració del Pontificat ―que s’havia convertit en el gran aliat de França― va organitzar la campanya com una croada contra l’heretgia albigesa.
Pere I va morir en combat a les proximitats de Tolosa de Llenguadoc, i segons algunes fonts, va ser travessat per l’espasa de Simó de Montfort, el cap militar dels francesos. Altres fonts afirmen que Pere I va morir en el decurs d’una operació militar molt arriscada: va donar l’ordre d’atacar el campament francès sense haver reunit prèviament la totalitat del seu exèrcit. I, encara, altres fonts revelen que Pere i la seva host no estaven en condició de lluitar, perquè la nit anterior havien estat de gresca.