Tal dia com avui de l’any 1706, fa 313 anys, en el context de la Guerra de Successió hispànica (1705-1715) el Dietari de la Generalitat consignava la recepció d’una missiva oficial signada el 21 de desembre de 1705 per Johan Becker en nom dels Estats Generals dels Països Baixos i adreçada als diputats de la Generalitat, felicitant-los la decisió d’haver nomenat Carles d’Habsburg comte de Barcelona amb l’objectiu de convertir-lo en rei de les Espanyes. En la missiva, el màxim representant dels Estats Generals neerlandesos també ratificava el compromís d’ajut a Catalunya, que els Països Baixos contemplaven com la plataforma necessària per coronar Carles d’Habsburg i garantir l’equilibri al continent europeu i la prosperitat als regnes hispànics.

Quan es va redactar aquella missiva, encara cuejava l’escandalós cas d’Arnold Jager, un comerciant d’Amsterdam resident a Barcelona des de feia dues dècades llargues, que es dedicava a la importació de sucre, tabac i espècies procedents de les colònies neerlandeses; i a la fabricació i exportació d’aiguardents de Reus amb destinació als Països Baixos i a les seves possessions d’ultramar. Jager, que havia obtingut la naturalesa catalana i la categoria de “ciutadà honrat” de Barcelona, va ser embargat pel règim borbònic a Catalunya un any abans (el van sancionar amb 2.000 lliures de plata, l’equivalent actual aproximat a un milió d’euros) com a represàlia per l’entrada dels Països Baixos en el conflicte successori hispànic.

El mateix Dietari de la Generalitat consigna que, un any abans ―el 29 març de 1705―, les institucions catalanes havien enviat diverses missives al rei Felip V denunciant les arbitrarietats del virrei borbònic a Catalunya Fernández de Velasco, i sol·licitant la revisió del cas Jager. La Generalitat havia nomenat ambaixador davant el rei al comerciant i polític barceloní Pau Ignasi de Dalmases per defensar el cas de Jager i d’altres neerlandesos establerts a Barcelona ―entre ells el mateix cònsol Johan Kies Helmont―; que Felip V va contestar ratificant la sanció i, primer, empresonant a Madrid i, després, desterrant a Burgos el diplomàtic català. Poc després dels escàndols Jager i Dalmases, Carles d’Habsburg desembarcaria a Catalunya i seria nomenat comte de Barcelona.