Tal dia com avui de l’any 1851, fa 170 anys, naixia a Corbera d’Ebre (Terra Alta) Jaume Ferran i Clua; metge i bacteriòleg; i l’inventor de la vacuna contra la mortífera malaltia del còlera. Ferran era fill del metge rural de Corbera. Durant la seva infantesa i primera joventut va estudiar a l’escola rural de Corbera i al col·legi Sant Lluís Gonçaga de Tortosa. Eel 1873 es va doctorar en medicina a la Universitat de Barcelona. L’any 1879 obtenia la plaça de metge titular de la plaça de Tortosa, i poc després seria nomenat cap de la secció de malalties infeccioses de l’Hospital de la capital del Baix Ebre.

La història de Jaume Ferran i el descobriment de la vacuna contra el còlera comença l’any 1884. En aquell moment, Marsella estava afectada per una epidèmia de còlera que acabaria causant milers de víctimes. Ferran, per iniciativa pròpia i arriscant la seva vida, va viatjar fins a la capital de la Provença, i va obtenir mostres del bacil causant de la malaltia, que va aïllar en uns flascons amb el propòsit d’investigar i crear una vacuna al seu laboratori de Tortosa. Tot i que els carabiners espanyols de la duana de La Jonquera el van detenir, empresonar i van intentar destruir totes les mostres, Ferran va aconseguir escapolir-se i passar un flascó amagat als mitjons.

L’any 1885, l’epidèmia de Marsella ja s’havia propagat a València cap-i-casal. Reclamat per les autoritats municipals valencianes (que havien llegit els articles publicats en premsa on s’explicaven els progressos que havia fet en l’obtenció d’una vacuna); es va traslladar a València i va inocular més de 30.000 dosis amb un èxit rotund (només es van produir set casos reactius). No obstant això, la seva tasca va ser durament criticada pel metge Santiago Ramon y Cajal i, fins i tot, perseguida pel ministre espanyol de governació Romero Robledo. La vacunació de Ferran a València, no tan sols salvaria milers de vides humanes, sinó que seria el principi de l’erradicació del colera.