Tal dia com avui de l’any 1481, fa 537 anys, moria a Sintra (Portugal) Alfons V d’Avis, que havia estat rei de Portugal (1438-1482) i rei consort de Castella i Lleó (1475-1479) pel seu matrimoni amb la reina Joana, anomenada “La Beltraneja”, la tieta i predecessora d’Isabel la Catòlica (destronada pels partidaris de la unió dinàstica de les corones de Castella i d’Aragó). Alfons de Portugal va ser un dels personatges més paradigmàtics de l’ambició de la casa d’Avis, que sempre va lluitar per convertir-se en la nissaga reial dominant a la península Ibèrica, essent la que havia de liderar el projecte d’unió dinàstica de les corones portuguesa, castellanolleonesa i catalanoaragonesa. Durant el seu regnat va aconseguir que les instituciones catalanes, revoltades contra el rei Joan II de Trastàmara, nomenessin comte de Barcelona i rei d’Aragó el seu cosí germà, i alhora cunyat— Pere de Portugal (1464).

Mor el rei Alfons de Portugal, concunyat de Colom i besnet del darrer comte d'Urgell. Mapa de la península ibèrica (1499). Font Archivo Histórico Municipal de Mérida

 Mapa de la península Ibèrica (1499) / Font: Arxiu Històric Municipal de Mèrida

Alfons V d’Avis era, també, el resultat d’una ambiciosa política matrimonial impulsada pel seu avi, l’iniciador de la nissaga, Pere I de Portugal (1357-1433). Alfons va ser casat en primeres núpcies amb la seva cosina germana la infanta Isabel de Coïmbra, neta d’Elisabeth d’Urgell, la filla primogènita i hereva legítima de Jaume d’Urgell que, a Casp (1412) i en una revolta posterior (1413), havia estat el candidat de les aristocràcies nobiliàries catalana i aragonesa al tron de Barcelona. La inesperada i sospitosa mort d’Isabel (algunes fonts asseguren que va ser emmetzinada per ordre dels Trastàmara), conduiria els Avis a negociar el matrimoni del rei vidu amb Joana la Beltraneja. També Alfons era concunyat de Colom. Algunes fonts identifiquen Felipa d’Avis (germana d’Isabel, la primera muller d’Alfons) com la primera esposa de Cristófol Colom.