Tal dia com avui de l’any 1978, fa 41 anys, moria a Figueres (Alt Empordà), el polític i filòsof d'història Alexandre Deulofeu i Torres, que havia estat el creador de la Teoria de la Matemàtica de la Història. La teoria de Deulofeu planteja que les civilitzacions coneixen uns processos biològics que, a través d’una anàlisi matemàtica, fa possible preveure els cicles de creació, puixança, plenitud, decadència i mort. Amb l’aplicació d’aquest mètode Deulofeu va predir, per exemple, la caiguda del mur de Berlin, que es va produir en el moment en què l’havia previst i datat

Deulofeu, nascut a l’Armentera (Alt Empordà) l’any 1903, tenia una sòlida formació intel·lectual que seria la base de treball de la seva investigació. Va teoritzar que les civilitzacions i els imperis coneixen uns cicles similars als dels sers vius. Cada civilització pot arribar a viure tres cicles de 1.700 anys cadascun. Compresos a dins de les civilitzacions, els imperis tenen una durada mitjana de 550 anys. Va afirmar que mitjançant el coneixement dels cicles es poden evitar les guerres, considerades innecessàries, fent que els processos esdevinguin pacífics en lloc de violents.

Deulofeu va predir la independència de Catalunya: l’any 2029. Segons la seva teoria “L’imperi espanyol, millor dit, austroborbó, com tots els imperis fins ara estudiats, és un procés biològic perfecte, que ha passat per les fases per les quals passen tots els imperis fins a arribar a la fase de decadència amb la pèrdua del domini colonial; i a la fase d’anarquia i descomposició des del regne de Ferran VII fins avui (...). Avui ens trobem en una nova fase dintre d’aquesta decadència, que sabem que es perllongarà fins a la desaparició del poder centralitzat, fet que es produirà als voltants de l’any 2029”.