Tal dia com avui de l’any 1908, fa 113 anys, a Barcelona, naixia Moisès Broggi i Vallès, que en el decurs de la seva vida es convertiria en un dels metges més destacats de la història de la medicina catalana. Durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939), el doctor Broggi va ser el precursor del sistema dels quiròfans mòbils, que, desplaçats als fronts de guerra, van poder intervenir milers de ferits en combat o víctimes civils del conflicte i que van salvar la vida a milers de persones. Els quiròfans mòbils del doctor Broggi es van coordinar amb el sistema de transfusió de sang a distància desplegat per un altre metge català: el doctor Frederic Duran i Jordà.

També durant la Guerra Civil espanyola va fundar el servei d’urgències de l’Hospital Clínic, per donar atenció a les víctimes civils dels salvatges bombardeigs de l’aviació franquista, i que seria el primer de la història peninsular que funcionaria permanentment les vint-i-quatre hores al dia.  A l’acabar el conflicte civil espanyol, el règim franquista va destituir el doctor Broggi de tots els seus càrrecs i el va sotmetre a un procés de depuració ideològica: un tribunal sumaríssim el va inhabilitar per al servei públic. No obstant això, va continuar vinculat a la medicina, especialment en la tasca assistencial.

En el decurs de la seva carrera va ser nomenat president de la Comissió de Deontologia del Col·legi de Metges i de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona. Va ser membre fundador de l’Associació Internacional de Metges per a la Prevenció de la Guerra Nuclear (Premi Nobel de la Pau, 1985). Va ser un dels impulsors de la bioètica a Catalunya i president d’honor de l’Institut Borja de Bioètica. El 2008 va ser guardonat amb la Medalla d’Or de la Generalitat “per la seva dilatada i prestigiosa carrera com a cirurgià i el seu compromís ètic i social”; i el 2010 es va posar el seu nom al nou hospital de Sant Joan Despí. Va morir a Barcelona el 31 de desembre del 2012, als 104 anys d’edat.