Tal dia com avui de l’any 1774, fa 247 anys, el capità Joan Perés tocava les costes de Nootka i Vancouver (a l’actual estat canadenc de la Columbia Britànica); i es convertia en el primer europeu que visitava aquells territoris. L’expedició de Perés, a bord de la nau “Santiago” (també anomenada “Nova Galicia”) havia sortit el 24 de gener de 1774 del port de San Blas (a l’actual estat mexicà de Nayarit), amb l’objectiu d’assolir les costes d’Alaska. Però la falta de provisions i les malalties que, durant el viatge, van afectar a la tripulació, el van obligar a virar. Durant el viatge de retorn es produiria el contacte amb les costes de Nootka i de Vancouver.

Joan Perés (que la historiografia espanyola ha rebatejat com a Juan Pérez) havia nascut a Palma en una família de tradició marinera. S’havia enrolat en la marina i havia estat pilot de navegació de diversos vaixells mercants i militars que feien el trànsit entre l’Amèrica hispànica i les Filipines. A principis de 1774 va ser captat pel virrei espanyol Bucarelli, i se li va encomanar la missió d’explorar les costes del Pacífic Nord. En aquella expedició va comptar amb la col·laboració del religiós Joan Crespí i Fiol (Palma, 1721 – Carmel, Califòrnia, 1782); que ja havia participat en l’expedició de Gaspar de Portolà (Os de Balaguer, 1716 – Lleida, 1786) a les costes de Califòrnia (1768-1770).

Perés i, posteriorment, Salvador Fidalgo (La Seu d’Urgell, 1756 – Tacubaya, Mexic, 1803); van prendre possessió de la costa americana del Pacífic Nord en nom de la monarquia espanyola. Aquells territoris es corresponien a les actuals Columbia Britànica (Canadà) i Alaska (Estats Units d’Amèrica), Però la desídia de la cancelleria de Madrid, més interessada a fomentar el clima de revolta a les Tretze Colònies (els futurs Estats Units) amb el propòsit d’erosionar el poder de la Gran Bretanya a l’Atlàntic; provocaria l’abandonament del projecte. Poc després, Nootka i Vancouver serien ocupades per la Gran Bretanya; i Alaska, per l’Imperi rus.