Tal dia com avui de l’any 1834, fa 187 anys, la reina Isabel II i la seva mare Maria Cristina de Borbó —reina vídua i regent per la minoria d’edat de la filla— signaven un Reial Decret que instaurava el pavelló de la marina de guerra espanyola com la nova bandera del regne d’Espanya. Aquesta bandera, que seria coneguda popularment com “la rojigualda”, estava formada per tres franges horitzontals, vermella, groga i vermella, essent la groga el doble d'ample que cadascuna de les vermelles; i el seu origen datava de l’any 1785, durant el regnat de Carles III (el quart Borbó hispànic). La rojigualda substituïa la tradicional bandera de la monarquia hispànica, emprada des de principis del segle XVI i formada per la creu vermella de Borgonya sobre fons blanc.

Sobre la meitat esquerra d’aquesta bandera s’hi va afegir l’escut de l’antiga Corona castellanolleonesa. Les quatre barres catalanes, les cadenes navarreses i la flor de Granada (que havien estat incorporades durant l’efímer regnat de Josep I Bonaparte), no apareixeran en l’escut de la bandera espanyola fins quasi un segle després (1931), coincidint amb la proclamació de la II República espanyola. També, en aquell moment, es va substituir el color vermell de la franja inferior pel morat, perquè —segons la premsa de l’època— la rojigualda tenia una composició cromàtica que recordava excessivament els colors de la senyera de Catalunya. Precisament durant aquells dies, el president Macià havia proclamat “l’estat català dins la federació de pobles ibèrics”.

Durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939), el bàndol rebel franquista la va recuperar com a bandera pròpia; i a la conclusió del conflicte, va proscriure l’ensenya republicana i la va convertir en la bandera oficial d’Espanya. També hi van afegir l’àliga imperial, les columnes d’Hèrcules, el “yugo y las flechas” feixistes; i la divisa del règim dictatorial franquista “una, grande y libre”. Amb el canvi de règim cap a una monarquia constitucional (1976-1977); reveladorament, no es va voler alterar el disseny cromàtic de la bandera. Tan sols es van substituir alguns detalls de l’escut: van desaparèixer els símbols franquistes; i va reaparèixer la corona reial anterior a la II República. També va aparèixer, al centre de l’escut i per primer cop, la flor de llis dels Borbons.