Tal dia com avui de l’any 1935, fa 84 anys, s’inaugurava oficialment el mercat de Santa Eulàlia (conegut per la seva característica planta en forma de creu grega), i que, després dels del Centre i de Collblanc, es convertia en el tercer mercat de l’Hospitalet de Llobregat. Segons la premsa de l’època (La Vanguardia, edició del 21/07/1935), aquella cerimònia inaugural va ser presidida per l’alcalde de la ciutat Hilari Rabal (nomenat a dit pel govern de la República espanyola), pel seu predecessor, el capità Alfredo Martin Velázquez (imposat pel govern central després dels Fets del Sis d’Octubre de 1934), i pels regidors Jornet, Saret, Bonet i Mestres.

La construcció del mercat de Santa Eulàlia, iniciada pel consistori democràtic governat per ERC (amb anterioritat als Fets del Sis d’Octubre), culminava la vertebració d’un barri que, en tan sols trenta anys havia multiplicat per deu la seva població: havia passat de 1.000 a 10.000 habitants i s’havia convertit en el segon nucli poblacional de l’Hospitalet —en volum poblacional— després del centre de la vila. Aquella explosió demogràfica havia estat motivada per dues causes: la seva proximitat al municipi de Barcelona (Sants havia estat absorbit el 1897), i la instal·lació d’importants fàbriques al barri.

La inauguració del mercat de Santa Eulàlia era una vella aspiració. Durant la dècada anterior (anys 20 del segle XX) s’havia format un mercat provisional on les parades estaven instal·lades en barraques. L’any 1930 l’Hospitalet, amb 38.000 habitants, ja era la sisena ciutat de Catalunya. Amb la proclamació de la República i la restauració de la Generalitat (1931), l’ajuntament democràtic encarregaria a l’arquitecte municipal Ramon Puig Gairalt, el projecte d’un edifici definitiu. La construcció del mercat de Santa Eulàlia no tan sols eliminaria aquell paisatge de barraquisme comercial, sinó que ordenaria el plànol i posaria les bases de l’eixample urbanístic cap a l’est i cap al nord.