Tal dia com avui de l’any 1959, fa 61 anys, Luis Martínez de Galinsoga y de la Serna (Cartagena, 1891 – Madrid, 1967), director de La Vanguardia Española des de l’endemà de l’ocupació franquista de Barcelona (27/01/1939), va clamar públicament i a viva veu: “Todos los catalanes son una mierda”. Aquella frase la va pronunciar després d’assistir a la missa que s’oficiava a l’església de Sant Ildefons, al barri barceloní de la Bonanova. Segons les fonts, Galisonga va protestar perquè el rector havia oficiat l'homilia en català i no va voler atendre les explicacions del sagristà quan li va dir que en aquella parròquia s’oficiaven diàriament sis misses en castellà i dues en català.

Galinsoga havia estat imposat director de La Vanguardia Española pel filonazi Ramón Serrano Suñer (en aquell moment ministre d’Interior del govern franquista i conegut popularment com “el cuñadísimo” per la seva relació familiar amb el dictador Franco). Galinsoga va ser imposat amb l’objectiu d’espanyolitzar la publicació i impedir qualsevol manifestació periodística catalanista, ni tan sols regionalista. Va eliminar la secció “Cataluña”, va traslladar les notícies d’actualitat de la ciutat a un pla secundari i anodí titulat “Vida de Barcelona” i durant anys el rotatiu va sortir en portada amb notícies sempre relacionades amb el govern franquista i amb l’estat espanyol.

Galinsoga adreçaria una carta al rector de la parròquia de Sant Ildefons reafirmant-se en les seves declaracions. A partir del fet, el catalanisme polític i cultural en la clandestinitat va impulsar una campanya de boicot al diari La Vanguardia Española exigint el cessament de Galisonga. El diari va perdre milers de subscriptors i d’anunciants; i els seus propietaris, alarmats, van sol·licitar al govern de Franco autorització per cessar Galinsoga. El que havia començat en una església de barri es va convertir en un afer d’estat. El 7 de febrer de 1960, Franco ordenava cessar Galinsoga i posava en marxa l'Operación Cataluña per mostrar la pretesa cara amable del règim.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat