Tal dia com avui de l’any 1939, fa 81 anys, l'Auditoria de Guerra de Catalunya, delegació de Tarragona, dictava diversos tipus de sentència (des de llargues condemnes de presó fins a sentències de mort) per a vint-i-nou presos polítics del règim franquista, reclosos al Castell de Pilats, a Tarragona. El consell de guerra s’havia iniciat el dia abans (25 de setembre) i s’havia vist en dues tandes: una a les 11.00 hores (quinze presos polítics del districte militar de Tarragona) i una altra a les 12.00 hores (catorze presos polítics del districte militar de Reus-Falset). L’endemà, dia 26, aquell consell de guerra dictava penes per a tots els encausats sense excepció. Els condemnats a mort van ser executats uns dies més tard a la paret del cementiri de Tarragona.

Es dona la circumstància que aquell consell de guerra va ser vist i sentenciat durant les festes majors de Tarragona (Santa Tecla, 23 de setembre) i de Reus (Mare de Déu de la Misericòrdia, 25 de setembre), les primeres després de l'ocupació franquista de Catalunya (febrer de 1939) i de la conclusió del conflicte civil espanyol (abril de 1939). Fins i tot, el Diario Español de Tarragona —que depenia de la Prensa del Movimiento, l’organisme propagandístic del règim franquista— va publicar l’anunci del judici i la llista dels encausats, i posteriorment condemnats, dins del programa de festes de Santa Tecla, al costat de l’anunci del principal acte esportiu: un partit amistós de futbol entre el Club Gimnàstic i el FC Barcelona.

Aquella llista estava formada pels presos polítics Jaume Mestre Jané, Joan Martí Solé, Gustau Xirinachs Raymat, Andreu Gondolbeu Canals, Francesc Pallarès Pinyol, Joaquim Gay Bigas, Joan Perelló Plana, Orenci Pallejà Rascaball, Manuel Dacuña Dacuña, Lluís Perera Sauné, Miquel Bea Serrat, Ignaci Fortuny Vilalta, Telesforo Marco Soriano, Amadeu Rebull Gómez, Joan Oliva Anguera, Manuel Abelló Pascual, Joan Magrané Barberà, Josep Virgili Argilaga, Juan Raygal Montoya, Joaquim Grifoll Freixas, Joaquin Arespacochaga Caleno, Josep Ribas Boixet, Antoni Prats Salvat, Isidre Abelló Magrané, Antoni Pàmies Dolcet, Lluís Fort Figuerola, Manel Segarra Plana, Antoni Agustench Bonet i Francesc Marcó Domènech.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat