Tal dia com avui de l’any 1751, fa 269 anys, naixia a Barcelona el metge i científic Francesc Salvà i Campillo, que en el decurs de la seva vida destacaria en el camp de la recerca i seria l’inventor del telègraf elèctric. Salvà havia nascut al carrer Petritxol, i era fill de Jeroni Salvà i Pontich —natural de Vilabertran (Alt Empordà) i metge de l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona—, i d’Eulàlia Campillo —natural de Mataró i filla d’un apotecari de la capital del Maresme—. Per recomanació de Josep Climent —bisbe de Barcelona, defensor de la llengua catalana i amic de la família—, Salvà no va cursar els estudis de Medicina a Cervera, llavors l’única universitat catalana, sinó a València.

L’any 1791, als quaranta anys d’edat, va inventar i construir el primer telègraf elèctric de la història. En la conferència que va pronunciar a la Reial Acadèmia de Ciències Naturals i Arts de Barcelona (16/12/1795), on va presentar el seu telègraf elèctric, Salvà va proclamar: “Els físics elèctrics podran disposar a Mallorca i a Alacant d'una superfície o quadre gran carregat d'electricitat (...) amb un filferro que, des de la vora del mar, arribi prop de la tal superfície (...) faci tocar el quadre (...)  carregat d'electricitat podrà completar la comunicació entre les dues superfícies i corrent el fluid elèctric per la mar (...) donarà amb el seu esclat l'avís que es requereix”.

Poc abans, Salvà ja havia donat mostres de la seva extraordinària capacitat: el 1789, amb el també metge i inventor català Francesc Santponç i Roca, havien inventat una revolucionària màquina per al tractament del cànem i del lli, i tindria una gran repercussió en la indústria catalana. També el mateix any (1784), a Barcelona, va portar a terme les primeres proves d’elevació aerostàtica de la península Ibèrica. I, encara, l’any 1800, al port de Barcelona, va botar el Vaixell-Peix, el precedent més remot dels submarins, que no tindria èxit perquè no va poder solucionar la qüestió de l’oxigen. No obstant això, Monturiol, mig segle més tard, partiria dels treballs de Salvà.