Tal dia com avui de l’any 1706, fa 313 anys, en el context de la Guerra de Successió hispànica (1705-1715), el Dietari de la Generalitat consigna que l’exèrcit borbònic que assetjava Barcelona des del 3 d’abril anterior alçava els diversos campaments que envoltaven la ciutat i es batia en una retirada precipitada i caòtica. Els borbònics saldarien aquell desordenat replegament amb la pèrdua, per abandonament, d’una quantitat colossal d’armament i de queviures, i amb la fugida del seu comandant en cap, el rei Felip V, que, segons les fonts, pocs dies després ―el 25 de maig― travessaria la frontera catalanofrancesa i abandonaria els seus súbdits i els seus dominis.

Aquella situació venia precedida de l’arribada d’un contingent de 8.000 soldats de l’aliança internacional austriacista, que el 7 de maig anterior havien desembarcat prop de Barcelona. Durant les sis setmanes de setge els borbònics no havien aconseguit cap avanç: els 18.000 efectius a les ordres de Felip V s’havien mostrat incapaços de trencar les línies defensives de Barcelona, formades per 8.500 efectius (4.500 de la Coronela, 2.000 de les Reials Guàrdies Catalanes ―l’exèrcit de la Generalitat― i 2.000 dels regiments anglesos i neerlandesos). Els defensors també comptaven amb el concurs d’uns 1.000 miquelets ―voluntaris catalans― que fustigaven permanentment la rereguarda borbònica.

Les fonts documentals expliquen que la fugida de Felip V va causar una gran perplexitat en totes les cancelleries d’Europa, però especialment a la de Versalles, regida pel seu avi i valedor Lluís XIV de França. Poques setmanes després, sense que s’especifiqui els motius que ho van provocar, Felip V retornava a les Espanyes entrant per Navarra. Una postura davant els esdeveniments que contrastava amb la del comte de Barcelona Carles d’Habsburg: el mateix Dietari de la Generalitat, en consignacions anteriors, relata que els consellers de la ciutat li havien demanat que, per la seva condició, no es posicionés a primera línia de foc, ni participés en les tasques d’evacuació de ferits.  

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat