Tal dia com avui de l’any 1869, fa 150 anys, els màxims representants dels partits federalistes i republicans de Catalunya, País Valencià, Illes Balears i Aragó, reunits a Tortosa, signaven un manifest ideològic que proposava reconstituir l’antiga Corona d’Aragó (liquidada per les armes borbòniques el 1715) dins l’edifici polític espanyol en la forma republicana i federal. El preàmbul d’aquell manifest deia: “Aragón, Cataluña y Valencia, unidas (...) en sus más preciados intereses, confundidas por sus recuerdos históricos, semejantes sino iguales en carácter y en costumbres, émulas dignas de su pasión por la libertad, están llamadas por su naturaleza, a marchar unidas, a vivir aliadas (...) nos unimos (...) evocando (...) honrosos antecedentes históricos”.

Aquell pacte es va signar en un context social i polític d’intens debat entre els partidaris d’un règim monàrquic constitucional i d’un model territorial unitari (molt influents als països castellans) i els partidaris d’un règim republicà i democràtic i d’un model territorial federal (molt actius als països de l’antiga Corona d’Aragó). Aquell manifest ideològic es negociaria i es signaria a la ciutat de Tortosa —d’on prendria el nom— elegida a propòsit per la seva situació de centralitat geogràfica en l’àrea territorial de l’antiga Corona d’Aragó. I tant les ponències prèvies com l’acte protocol·lari de la signatura serien presidits per l’alcalde de la ciutat, l’advocat i polític republicà i federalista Manuel Bes i Hédiger (Gandesa, 1835 – Tortosa, 1882).

Segons l’historiador Pere Anguera, el redactor d’aquell manifest va ser el periodista i polític Josep Güell i Mercader (Reus, 1839-1905). I les actes van ser signades, entre d’altres, en representació dels catalans per Valentí Almirall (que l’any anterior havia publicat les Bases para la constitución del Estado de Cataluña) i per Josep Anselm Clavé, promotor de l’ensenyament i la divulgació de la cultura a les classes humils. Per al País Valencià, signarien, entre d’altres, els polítics Francesc González Chermá (alcalde de Castelló) i Emigdio Santamaría Martínez (alcalde d’Elx). I per Aragó ho farien, entre d’altres, Marceliano Isábal, activista cultural i futur degà del Col·legi d’Advocats de Saragossa i el polític i funcionari Mamés Benedicto.