Tal dia com avui de l’any 1938, fa 84 anys, en el context de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), les tropes franquistes ocupaven Vinaròs (Baix Maestrat, País Valencià) i completaven un passadís territorial entre el Baix Aragó i la mar Mediterrània que seccionava en dues parts la zona republicana. L’ocupació dels Maestrats aragonès i valencià va ser conseqüència de la derrota republicana a la Batalla de Terol (15 de desembre de 1937 – 7 de gener de 1938), una de les més mortíferes del conflicte civil espanyol. Després d’aquella derrota, el gruix de l’exèrcit republicà es va replegar cap a la línia de l’Ebre, anticipant la que seria la batalla més llarga i mortífera d’aquell conflicte (25 de juliol de 1938 – 16 de novembre de 1938)

L’ocupació de Vinaròs confirmava el domini d’un passadís territorial en mans dels rebels que deixava Catalunya aïllada de la resta del territori republicà (País Valencià, Castella la Nova, Múrcia i extrem oriental d’Andalusia). I revelava l’estratègia militar de la Junta de Burgos (el govern rebel): ocupades Guipúscoa, Navarra i Aragó, es prioritzava l’ocupació de Catalunya amb el propòsit de tancar la frontera pirinenca amb França, i impedir l’entrada d’armes i d’aliments a la zona republicana a través de les vies terrestres que connectaven la Península amb el continent europeu. A partir de l’ocupació de Vinaròs, el comandament franquista va orientar tots els seus esforços bèl·lics en el front de Catalunya.

Segons la investigació historiogràfica, l’ocupació de Catalunya també era prioritària per als rebels per altres causes. La més important era desballestar l’autogovern català i eliminar físicament els representants polítics del poble de Catalunya. En aquest punt és important recordar que l’amnistia al president i als consellers de Catalunya (març de 1936) condemnats i empresonats pels Fets del Sis d’Octubre de 1934 havia estat una de les causes que havien impulsat el cop d’estat del 18 de juliol de 1936. I una altra era destruir les fàbriques d’armes promogudes per la Generalitat republicana. Després de l’ocupació de Vinaròs se succeirien els terribles bombardeigs de l’aviació nazi alemanya i feixista italiana contra la població civil catalana.