Tal dia com avui de l’any 1795, fa 226 anys, a Basilea (Confederació Helvètica), els representants diplomàtics Domingo de Iriarte i François Barthélemy signaven el Tractat de Basilea, que posava fi a la Guerra Gran (1793-1795) —també coneguda com a Guerra de la Convenció—, que havia enfrontat el regne d’Espanya i la jove República Francesa als camps de batalla del Rosselló. Aquell conflicte havia esclatat en el moment en què la Convenció Nacional Francesa havia decidit exportar la Revolució a Catalunya i al País Basc, territoris que, a causa d’una crisi econòmica i alimentària de grans dimensions, estaven immersos en un paisatge de forta conflictivitat social.

El 7 de març de 1793 la República Francesa havia declarat la guerra a la monarquia espanyola i havia iniciat l'ocupació militar de l’Alt Empordà i de la Baixa Cerdanya. La monarquia espanyola reaccionaria amb un contraatac que, inicialment, va conduir els exèrcits del general Ricardos fins a les portes de Perpinyà. Però, finalment, els francesos reocuparien els territoris que havien guanyat en la primera fase de la guerra. En conjunt, l’operatiu militar espanyol va ser un complet desastre que es va saldar amb una derrota humiliant: l’exèrcit de la jove República Francesa —limitat per les especials circumstàncies polítiques que vivia França— s’havia imposat clarament a l’exèrcit reial espanyol.

Efectivament, en el decurs de la guerra, la República Francesa havia viscut episodis de gran conflictivitat interna (la caiguda del Règim del Terror i l’execució de Robespierre) que l’obligaven a abandonar, transitòriament, el projecte que havia motivat aquell conflicte. Per aquest motiu, la República Francesa va oferir una compensació territorial a canvi de la pau. I malgrat que, inicialment, els francesos van plantejar lliurar els comtats catalans nord-pirinencs, en constatar la preferència espanyola per un territori americà, acabarien cedint la meitat occidental de l’illa Hispaniola (actual Haití), sobre la qual el regne d’Espanya no aconseguiria mai exercir un domini efectiu.