Tal dia com avui de l’any 1150, fa 870 anys, moria prop d’Estella-Lizarra (Navarra), el rei García Ramírez de Pamplona; que, poc abans, havia promogut i negociat el matrimoni de la seva filla Blanca amb el comte independent Ramon Berenguer IV de Barcelona. García Ramírez no era fill de reis, sinó que a la mort sense descendència d’Alfons I d’Aragó i de Pamplona (que havia testat a favor de les ordes del Temple i de l’Hospital), va ser elegit per les oligarquies navarreses com a nou rei (1134), de la mateixa forma que les aragoneses van coronar a Ramir II el Monjo (1134).

Els nous dos reis, eren el germà (Ramir) i el nebot (García) del rei difunt (Alfons). I els dos -per diferents motius- van intentar casar les seves filles, Peronella (la del monjo) i Blanca (la del navarrès) amb Ramon Berenguer IV, comte independent de Barcelona. En el cas de Peronella -hereva de Ramir- el rei i les oligarquies aragoneses buscaven una unió dinàstica amb Barcelona per garantir la pervivència i la independència d’Aragó, en aquell moment semiocupada i amenaçada per les tropes castellanolleoneses i navarreses.

I en el cas de Blanca (segona en la línia successòria al tron navarrès), per impedir el matrimoni de Peronella i Ramon Berenguer IV. En aquell moment, marcat per la feblesa política i militar de la monarquia aragonesa, García Ramírez i les oligarquies navarreses havien previst ocupar l'Aragó, reintegrar el seu territori a la monarquia de Pamplona i imposar-li, de nou, la condició de comtat dependent que havia tingut anteriorment. Finalment, tot i que les negociacions estaven molt avançades, la inesperada mort de García Ramírez va precipitar les noces de Ramon Berenguer IV i Peronella.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat