Tal dia com avui de l’any 1646, fa 374 anys, a San Lorenzo del Escorial, enterraven el cos del príncep hereu de la monarquia hispànica Baltasar Carles, fill dels reis Felip IV i de la difunta Isabel de Borbó, que havia mort a Saragossa, nou dies abans (09/10/1646) a l’edat de 16 anys. En aquells moments la monarquia hispànica estava embrancada en el conflicte de la Guerra dels Segadors (1640-1652), que l’enfrontava a l’aliança formada per Catalunya i la monarquia francesa. Segons les fonts documentals, la prematura i inesperada mort de Baltasar Carles (en aquell moment l’únic fill mascle i viu de Felip IV) va provocar un daltabaix anímic i polític monumental en la cancelleria hispànica de Madrid.

Segons les fonts documentals Baltasar Carles va morir de verola. Però, en canvi, la cronologia i la descripció d’aquella malaltia posarien en dubte, des de l’inici, la versió oficial. Segons les mateixes fonts documentals, Baltasar Carles no havia manifestat cap símptoma de malaltia fins el 6 d’octubre de 1646 (tres dies abans de morir), i hores després d’haver jurat el càrrec de príncep de Viana (hereu a la corona de Navarra) a Pamplona. En aquest punt cal aclarir que el termini d’incubació de la verola és, generalment, de dotze dies des que es manifesten els primers símptomes (febre, mareig, vòmits, malestar general i petites taques a la pell).

Durant les setmanes i mesos posteriors al soterrament del príncep hereu, van circular diversos rumors en relació amb la veritable causa de la mort. Alguns metges de la cort van acusar Maria d'Ágreda (la confessora del Rei) d’haver agreujat la malaltia del príncep hereu en introduir a la cambra on agonitzava la mòmia de San Diego de Alcalá. Altres van especular que la veritable causa podia estar relacionada amb una malaltia venèria que el mateix príncep hereu hauria ocultat; o, fins i tot, amb una apendicitis fulminant o un enverinament. I Maria d'Ágreda (la mística de la mòmia) parlaria d’una conjura diabòlica contra la corona hispànica formulada per bruixes catalanes i basques.