Tal dia com avui de l’any 1972, fa 49 anys, a la base naval Almirante Zar, a la ciutat de Trelew (Patagònia-Argentina), un escamot de militars d’infanteria de marina de l’exèrcit argentí assassinaven Marià Pujades Badell (Barcelona, 1948), un dels fundadors de l'organització guerrillera peronista Montoneros; i a quinze membres més de diverses organitzacions armades que, també, combatien el règim dictatorial presidit pel general Lanusse. Segons els testimonis d’aquella massacre, les víctimes van ser extretes de les seves cel·les a les 03.30 de la matinada, formades en un pati d’aquella instal·lació militar, i metrallades per una patrulla a càrrec dels oficials Sosa i Bravo.

Les víctimes de la massacre de Trelew havien estat recloses en aquella base militar tan sols una setmana abans (15/08/1972), després d’un intent de fuga del presidi de Trelew -preparat per a alliberar 110 presos- que havia fracassat parcialment. Alguns dels fugits van poder escapar, però el grup de setze persones on hi havia Marià Pujades, va quedar atrapat a l’aeroport d’aquella ciutat, i després de resistir l’assetjament dels militars durant diverses hores, es van acabar rendint. El règim dictatorial va disposar que aquell grup no reingressaria al penal, sinó quedaria detingut a la base naval, on, finalment, serien assassinats a sang freda.

Marià Pujades Badell era fill d’una família formada per Josep Maria Pujades i Josepa Badell, que havia emigrat a l’Argentina a mitjans de la dècada dels cinquanta del segle XX. Marià era un brillant estudiant que havia estat becat i havia obtingut una graduació en Agricultura a la Universitat de Nebraska. Tres anys després del seu assassinat (14/08/1975), la banda paramilitar d’ultradreta Comandos Libertadores va assaltar la casa familiar i va segrestar els pares i els seus germans Josep Maria (de 28 anys), Maria Josep (de 18 anys) i dos germans més menors d’edat. Van ser conduïts a una fossa situada en un bosc i van ser assassinats llençant-los granades de mà.