Tal dia com avui de l’any 1776, fa 244 anys, a Filadèlfia (Estats Units), es feia pública la Declaració d’Independència de les tretze colònies britàniques d’Amèrica, signada dos dies abans (2 de juliol) pels 56 representants polítics del territori. En representació de Carolina del Nord van signar William Hooper, Joseph Hewes i John Penn que, amb aquell acte, protocol·litzaven la incorporació de la Milícia de Carolina del Nord (fundada l’any 1663 i formada exclusivament per voluntaris), a l’Exèrcit Continental (les forces independentistes), que més tard (1783) s’anomenaria l’Exèrcit dels Estats Units d’Amèrica.

Poques setmanes abans, la Milícia de Carolina del Nord —que ja havia participat en algunes accions armades a favor de la independència— havia incorporat un jove capità de la marina mercant britànica anomenat Jordi Ferragut i Mesquida que —en el decurs d’aquell conflicte— assoliria el grau de comandant-major de l’Exèrcit dels Estats Units. Ferragut passaria a la història com l’heroi que va salvar la vida a George Washington en la decisiva Batalla de Cowpens (17/01/1781), que marcaria el destí de la Guerra de la Independència nord-americana. També tindria una participació destacada a les batalles de Savanah, Charleston i Wilmington.

Jordi Ferragut Mesquida havia nascut el 1755 a Ciutadella de Menorca. En aquella època l’illa de Menorca estava sota dominació britànica (1707-1801), però això no va ser un impediment per a que els seus pares l’enviessin a estudiar a l’Escola Nàutica de Barcelona —a la Casa de la Llotja— (1772-1775). Graduat com a pilot de navegació, va emigrar a Amèrica i durant un temps va governar un vaixell mercant britànic que feia la ruta l’Havana-Veracruz-Nova Orleans, fins que el 1776 es va incorporar a l’armada de Carolina del Nord. Acabada la guerra (1783) es va establir a Tennessee, i seria el pare de David Ferragut, el primer almirall de la història naval nord-americana.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat