Tal dia com avui de l’any 1936, fa 85 anys, en el context del cop d’estat militar que s’havia imposat a les possessions colonials espanyoles del Marroc, a Andalusia occidental i a Navarra i que havia provocat l’esclat de la Guerra Civil (1936-1939), el president Companys creava el Comitè de Milícies Antifeixistes de Catalunya, format per les organitzacions sindicals i els partits polítics que havien neutralitzat la rebel·lió colpista a Barcelona durant la jornada del 19 de juliol de 1936.

Aquest va ser el gran error polític del president Companys. Tot seguit a la creació del Comitè, elements armats de la CNT i de la FAI —totalment incontrolats— es van lliurar al pillatge i a la persecució de persones d’ideologia conservadora i/o catalanista, i de condició religiosa i confessió catòlica. En alguns indrets del país, aquests elements incontrolats van usurpar les funcions dels cossos de seguretat de la Generalitat (Mossos d’Esquadra) i de la República (Guàrdia d’Assalt i Guàrdia Civil).

Aquestes patrulles de control van crear un estat de terror que va estar vigent fins a finals de setembre de 1936. En aquell moment, el president Companys alarmat per l’onada de delictes comesos per aquelles patrulles d’incontrolats va ordenar-ne la dissolució. Els anarquistes de la CNT-FAI —la principal força integrant d’aquelles patrulles— van ser definitivament derrotats pels cossos de seguretat de la Generalitat i per l’Exèrcit Regular de la República durant els Fets de Maig de 1937.

El líder sindicalista Joan Peiró (de la CNT catalana), que va ser ministre d’Indústria del govern de la República (novembre, 1936 – maig, 1937) i que va ser empresonat i afusellat pel règim franquista (24/07/1942), va proclamar que les múltiples accions delictives i criminals de les patrulles de control creades i controlades pels Comitès de Milícies Antifeixistes van generar una enorme pèrdua de confiança en el govern de la República i van representar el principi de la fi del règim republicà.