Tal dia com avui de l’any 1487, fa 535 anys, la infanteria de marina de les galeres de Catalunya, comandada per Galceran de Requesens, derrotaven definitivament la guarnició de la plaça àrab de Beliya Malica (actualment Vélez-Màlaga) i prenien possessió del castell. La vila havia estat ocupada pels catalans durant els dies immediatament anteriors. Aquella operació militar, que s’havia iniciat amb el desembarcament català al paratge actualment anomenat Torre del Mar (27 d’abril de 1487), estava enquadrada en la guerra de conquesta hispànica del regne nassarita de Granada (1481-1492).

En el moment en què es va produir la conquesta, Beliya Malica era —amb Màlaga i Almeria— un dels tres principals ports del regne nassarita de Granada; i el control d’aquella estratègica plaça es considerava de vital importància per tallar l’ajut que els nassarites rebien dels benimerins marroquins situats a la riba sud de la Mediterrània. La conquesta de Beliya Malica, era una de les conseqüències del bloqueig naval que les galeres de Catalunya havien establert al mar d’Alborà (l’extrem sud-occidental de la mar Mediterrània) des que el comte-rei Ferran II havia assumit la direcció militar de les tropes cristianes hispàniques, en detriment d’Isabel de Castella.

L’ocupació de Beliya Malica va obrir les portes a la conquesta de La Axarquía; una comarca molt rica dotada d’un important aparell hidràulic (format per rius, canals i sèquies), que generava una extraordinària producció agrària destinada als mercats de la capital. Amb la conquesta de La Axarquía (formada per una falla natural entre Sierra Nevada i la Mediterrània) es pretenia tallar una part important del subministrament d’aliments a la capital i precipitar la seva caiguda. I, al mateix temps, controlar les crestes de Sierra Nevada, per preparar l’assalt definitiu a la capital. No obstant això, Granada encara resistiria quatre anys més i no seria ocupada fins els primers dies de 1492.

Imatge principal: Galera catalana. Font Museu Sant Joan Crisostom. Istanbul.