Tal dia com avui de l’any 1939, fa 81 anys, arribava a Barcelona en visita oficial el general Sandro Piazzoni, comandant en cap de la División Legionaria Flechas Negras, el cos de l’exèrcit franquista que va saquejar Gernika després del bombardeig del 26 d’abril de 1937. Piazzoni es permetria la cínica llicència de deixar escrit al llibre d’honor de la Casa de Juntas el següent: “En el día de su Santa Redención, con todos mis Flechas Negras (...) mando a la ciudad santa de Vizcaya, hoy aún más santa, un saludo fraterno”.

Poc després (desembre 1938 a febrer 1939) Piazzoni participaria en l’ocupació franquista de Catalunya, i en el saqueig a les columnes de refugiats republicans que, prèviament, havien estat metrallades i bombardejades per les aviacions nazi alemanya i feixista italiana. Aquestes horribles pràctiques eren justificades per la premsa que es publicava a la zona franquista amb frases a l’estil de “El Ejército Nacional confisca grandes cantidades de alimentos abandonadas por los rojos en su huida”. 

Segons la premsa de l’època (La Vanguardia Española, edició del 27/06/1939), el capità general Orgaz (general en jefe de los Servicios de Ocupación) el va conduir a diversos punts de la ciutat, en aquell moment, massacrada per la fam i les malalties, i en un estat semiruïnós a causa dels terribles bombardejos de les aviacions franquistes (1938); i Piazzoni, en aquella ocasió, també es va permetre la cínica llicència de dir, segons la premsa, que era “una de las ciudades más bellas y gentiles que conocía”.

La mateixa premsa revela que l’endemà estava previst que Piazzoni fes “una excursión por la costa” i fos rebut per l'Ajuntament (en aquell moment presidit per l’alcalde Miguel Mateu Pla (conegut despectivament com Miquel dels ferros) i per la Diputació Provincial (en aquell moment presidida pel comte de Montseny). I que l’endemà es dirigiria a Gernika per a commemorar el segon aniversari de la “liberación” de Biscaia.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat