Tal dia com avui de l’any 1977, fa 42 anys, la banda terrorista Triple A (Aliança Apostòlica Anticomunista), presumptament vinculada a l’aparell de seguretat de l’estat espanyol, atemptava contra la redacció de la revista satírica El Papus (situada al carrer Tallers, 77 de Barcelona). Segons la premsa de l’època (La Vanguardia, edició del 21/09/1977), dos individus van lliurar al conserge de la finca un paquet destinat a la redacció d’El Papus. Aquell paquet contenia un artefacte que va explotar quan el conserge estava entrant a la redacció de la publicació, situada a la primera planta de la finca.

Com a conseqüència de l’explosió, el conserge Juan Peñalver Sandoval (de 60 anys) va morir a l’acte. Segons relataria la premsa, el seu cos va quedar seccionat en dues parts. I l’ona expansiva causaria disset ferits. El més greu seria la telefonista de la redacció, Rosa Lorés, que l’ona expansiva va llançar contra les finestres que miraven a l’exterior i la va fer caure sobre un vehicle (un Seat 600, segons la premsa) que estava aparcat a la cantonada del carrer Tallers i de la plaça de Castella. També l’esposa del conserge, Rosa García Lanciano (de 55 anys), resultaria greument ferida.

Aquella acció seria la primera d’una sèrie d’atemptats que cometria la banda terrorista Triple A. Entre octubre de 1977 i gener de 1982, perpetraria fins a sis atemptats més (al País Basc, Navarra i País Basc francès) que se saldarien amb el balanç de nou persones mortes i diverses ferides. La Triple A formava part d’un entramat de bandes terroristes ―en alguns casos integrades per membres dels cossos de seguretat de l’estat espanyol― vinculades ideològicament al règim dictatorial franquista, que provocarien 66 morts. Segons la investigació periodística, només en 17 casos s’ha arribat a una sentència ferma.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat