Tal dia com avui de l’any 2007, fa 14 anys, moria a Zamora (Castella i Lleó), l’editor, poeta, activista i inventor Alejandro Campos Ramírez, més conegut pel pseudònim Alexandre de Fisterra, que el 1937 havia estat l’inventor del futbolí. Alexandre havia nascut a Fisterra (Galicia) l’any 1919 i la seva relació amb Catalunya començaria l’any 1937, en plena Guerra Civil espanyola. Segons les fonts documentals, després d’un bombardeig de l’aviació franquista sobre Madrid, va quedar malferit. Inicialment va ser evacuat a València i, posteriorment, a l’hospital situat al monestir de Montserrat.

A Montserrat, mentre es recuperava, va idear un joc de taula que es convertiria en el popular futbolí. Alexandre de Fisterra va dibuixar els plànols del seu invent i va encarregar la construcció d’un prototipus al fuster basc Francisco Javier Patxi Altuna, qui, també, era pacient de l’hospital de Montserrat. Altuna seria el constructor de la primera caixa de joc i de les primeres figures que representaven els jugadors. Segons algunes fonts, aquelles figures serien policromades amb els colors blanc-i-blau i blaugrana que representaven la Reial Societat de Donostia i el FC Barcelona.

A l’acabament del conflicte civil espanyol (1939), Alexandre de Fisterra es va exiliar a Amèrica Llatina. Primer a Equador, on fundaria i editaria una revista literària i, després, a Guatemala, on es dedicaria a la construcció de futbolins destinats al mercat centre-americà. Després del cop d’estat del coronel Castillo Armas (1957), les noves autoritats guatemalenques el van empresonar per la seva ideologia republicana i llibertària, i li van confiscar tots els béns. Fins i tot, segons algunes fonts, va ser lliurat a agents dels serveis secrets espanyols, però va aconseguir escapolir-se en una rocambolesca fugida.

Quan va retornar de l’exili (1977), les autoritats espanyoles no li van reconèixer mai ni l’autoria, ni la patent del futbolí, el popular joc de taula ideat per un gallec, creat per un basc i fabricat, per primer cop, a Catalunya.