Tal dia com avui de l’any 1978, fa 41 anys, es produïa l’accident del càmping dels Alfacs, que se saldaria amb la mort de 217 persones i ferides greus o molt greus a més de 300. Aquella tragèdia va ser provocada per l’explosió d’un camió carregat amb 25 tones de propilè, al seu pas per davant del càmping Los Alfaques, situat entre la carretera i la platja, a dos quilòmetres al sud de Sant Carles de la Ràpita (Montsià). Aquell camió havia estat estibat a la refineria d’Enpetrol ―a la Pobla de Mafumet (Tarragonès)― i es dirigia a una fàbrica petroquímica de Puertollano (Castella-la Manxa) per la carretera N-340. El punt on es va produir l’explosió actualment és un tram de l’antiga carretera convertit en un vial urbà.

Les investigacions posteriors revelarien un cúmul de circumstàncies com a causants d’aquella tragèdia. La cisterna ―de l’empresa Cisternas Reunidas― estava sobrecarregada: tenia una capacitat màxima de 19 tones i a la refineria d’Enpetrol hi havien encabit 25 tones. L’exposició de la cisterna al sol i a l’alta temperatura ambiental durant el viatge provocarien una expansió del propilè que els tancs ―sotmesos a una brutal sobrecàrrega― no podrien contenir. També es va esbrinar que la sobrecàrrega era una pràctica habitual a la refineria Enpetrol, i que aquella cisterna no estava preparada per a transportar materials inflamables, ni disposava de mecanismes per alleugerir la pressió en cas d’escalfament de la càrrega.

Després de circular durant més de 100 quilòmetres, aquell camió acabaria esclatant davant el càmping Los Alfaques, que en aquell moment allotjava més de 800 persones. L’explosió de la cisterna va destruir totalment quatre cases unifamiliars i una discoteca ―situades al voral de la carretera― i va provocar una enorme bola de foc que, en pocs segons, va arrasar bona part del càmping. Segons les investigacions posteriors, aquella bola de foc va crear una temperatura ambient de més de 2.000 graus, i va esclafar l’aigua de la platja a més de 800 graus. Tot i que el balanç oficial de víctimes mortals que van presentar les autoritats espanyoles és de 217, passats quaranta-un anys, encara no s’ha resolt el cas d’alguns desapareguts.

El càmping seria reconstruït poc després i, actualment, hi ha un mur d’homenatge amb el nom de totes les víctimes identificades.