Tal dia com avui de l’any 1931, fa 93 anys, es feien públics els resultats de les eleccions municipals celebrades el 12 d’abril anterior. Aquelles eleccions, les primeres des del cop d’estat de Primo de Rivera (1923), havien estat convocades pel rei Alfons XIII després d’abandonar el dictador i amb el propòsit de rentar la imatge de la monarquia (que havia col·laborat entusiàsticament amb el règim dictatorial). Aquells comicis pretenien ser l’inici del retorn a un règim constitucional, però l’oposició clandestina republicana, articulada a través de l’anomenat Pacte de Sant Sebastià (la conjura de tots els republicans de l’estat espanyol per derrocar el règim d’Alfons XIII) les van plantejar com un plebiscit a la monarquia.

A les 12 del migdia del dia 14 d’abril, el Ministeri de Governació telegrafiava el resultat de l’escrutini definitiu i es feia palès que a les principals ciutats de Catalunya havien guanyat les forces republicanes i catalanistes. La plataforma Esquerra Republicana, formada pels partits independentistes Estat Català (de Macià) i Grup d’Opinió (de LluHí i Vallescà); i pels partits federalistes Partit Català Republicà (de Companys) i Joventut Republicana de Lleida (de Torres); s’havia imposat a la capital del país (25 dels 50 regidors en joc). En el moment en què es van conèixer aquells resultats, Macià i Companys, líders de la plataforma ERC van abandonar la seu, a Sants, i es van dirigir a la plaça Sant Jaume.

En arribar a la plaça Sant Jaume, Macià es va dirigir al Palau de la Generalitat (en aquell moment de la Diputació Provincial de Barcelona) i va proclamar l’Estat català dins la Federació de pobles ibèrics. Macià sabia que aquella proclama tenia poc recorregut, però li va donar un gran èmfasi perquè el seu propòsit era restaurar —provisionalment— l’autogovern català com un fet consumat, sense esperar l’autorització de les noves autoritats republicanes que, previsiblement, es farien càrrec del govern espanyol al cap de poques hores. Al cap d’uns dies, Macià —president provisional de Catalunya des de la proclama del 14 d’abril— i una delegació ministerial del nou govern republicà espanyol, confirmaven la restauració de la Generalitat.