Édith Piaf, també coneguda com la Môme (la xiqueta), va néixer a París el 19 de desembre del 1915, amb el nom d'Édith Giovanna Gassion. És considerada un mite de la cançó francesa i per a alguns va ser la millor cantant popular de França.

La infantesa de Piaf va estar marcada per la desgràcia, fins a detalls extrems. El seu pare, Louis Alphonse Gassion era acròbata i per celebrar el seu naixement es va emborratxar i va abandonar la seva mare, Annetta Maillard, que va tenir la filla al mig del carrer, sota un fanal. Per criar-la, la seva mare la va confiar a la seva àvia materna, Aïcha Saïd Ben Mohammed, d'origen algerià, que en comptes de llet li donava vi amb l'argument que matava els microbis. L'àvia materna la va tornar al pare, però va venir la Primera Guerra Mundial, i el progenitor la va passar a l'àvia paterna, que dirigia un bordell a la Normandia. Les prostitutes van criar la nena.

En tornar de la guerra, el seu pare se la va tornar a quedar, i Piaf es va estrenar en actuacions, on va començar a cantar. Després de passar per cabarets i music-halls, Piaf va arribar al cim de la chanson, amb peces memorables com Sous Le Ciel de Paris, Milord, Non, je ne regrette rien i La vie en rose. Aquesta darrera cançó, de l'any 1946, va simbolitzar el canvi d'època pel final de la Segona Guerra Mundial.

 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat