Tal dia com avui, fa 308 anys, l'illa de Menorca era ocupada per l'exèrcit britànic. Aquesta acció estava emmarcada dins el context de la Guerra de Successió espanyola (1705-1715), que va enfrontar el rei Borbó espanyol -i Castella, Navarra i França- amb el pretendent Habsburg -i la Confederació catalano-aragonesa, Anglaterra, Àustria, Holanda i Portugal. L'interès estratègic de l'illa i la facilitat que oferia per ocupar-la -havia quedat en mans d'una escassa guarnició borbònica- van precipitar la maniobra. Els britànics arribaven per quedar-s'hi. Amb breus intervals de dominació francesa o espanyola, s'hi van estar 94 anys.

Quan els britànics van ocupar Menorca la guerra ja havia pres un tombant decisiu. L'any anterior (1707) el pretendent Habsburg i els seus aliats havien patit un seguit de transcendents derrotes que inclinaven -decididament- la balança a favor del Borbó. A l'abril la batalla d'Almansa havia precipitat la caiguda de València. I al novembre massacraven Lleida i posaven un peu al Principat. Al pretendent Habsburg només li restaven Catalunya (sense Lleida i Tortosa) i les Illes Balears (excepte Menorca).  La idea d'una Espanya confederal -el model Habsburg- es dissipava. I en els cenacles de poder catalano-illencs ja es parlava d'una guerra per la independència.

Richard Kane, el governador britànic de Menorca més popular

Els britànics, espantats per les derrotes peninsulars, van activar el seu pla alternatiu. Que consistia a assegurar els seus beneficis per la participació en el conflicte. El 1704 havia estat Gibraltar. El 1708 Menorca. I d'haver-se fet efectiu el Tractat de Gènova (1705) -signat entre la Generalitat i la reina d'Anglaterra- el següent pas era Catalunya. En l'actualitat la Union Jack encara oneja al Penyal. Com ho va fer durant tot el segle XVIII a Menorca. Un segle que, a l'illa, va representar una autèntica revolució en tots els camps: agrari, comercial, cultural i infraestructural. L'època de la plenitud menorquina, que es va truncar el 1802 amb la reversió de l'illa a la sobirania espanyola.