Tal dia com avui de l'any 1844, fa 173 anys, retornava del desterrament a Roma la reina Maria Cristina de Borbó, la vídua -i neboda- del rei Ferran VII, anomenat el rey falón (el rei traïdor). Maria Cristina era la mare de la futura reina Isabel II, que llavors comptava 14 anys d'edat. La fi del desterrament -que li havia estat imposat arran del cop d'Estat del general Espartero, autor del bombardeig sobre Barcelona (1842)- obeïa a un pacte entre les faccions moderada i progressista del Partit Liberal -contrari als carlins- que havia obligat a dimitir el seu líder Espartero. Maria Cristina va retornar amb la promesa que, defenestrat Espartero, les Corts coronarien Isabel.

Maria Cristina que, amb anterioritat al desterrament, havia exercit el govern (1833-1840) com a vídua del Rei i com a mare de la princesa hereva estava políticament molt desprestigiada. Al fet de no haver estat capaç de conciliar les faccions liberals, s'hi sumava el coneixement públic que es tenia d'una llarga nòmina d'interessos mercantils que engreixaven el patrimoni de la monarquia mentre el conjunt de la societat patia els efectes d'una profunda crisi, provocada per les polítiques erràtiques d'Espartero. Aquest, pressionat pels creditors anglesos del deute públic espanyol, havia decretat el lliurecanvisme, provocant la ruïna de la indústria tèxtil catalana, que afectava tant patrons com treballadors.

Maria Cristina, la reina negrera, retorna de l'exili. Ferran VII (marit) i Isabel II (filla)

Ferran VII i Isabel II

Però allà on era especialment censurada -i allà on va obtenir grans beneficis- va ser en la intensa relació que va mantenir amb el mercat negre d'esclaus que proveïa les colònies hispàniques del Carib. El comerç d'esclaus -no la tinença- estava prohibit internacionalment des del Congrés de Viena (1815), signat per les potències guanyadores de les guerres napoleòniques i acceptat tàcitament pels Estats damnificats en aquell conflicte, entre ells el regne d'Espanya. Però la seva condició de cap d'Estat no li va impedir participar en el mercat negre d'esclaus. Al contrari, va fer ús de la seva posició privilegiada per eludir el compliment de les lleis internacionals.