Tal dia com avui de l’any 306, fa 1715 anys, al paratge de Brufaganya (Pontils, Conca de Barberà) i segons la tradició, un escamot de legionaris romans assassinava l’ermità Magí de Tarragona. Posteriorment, durant l’Edat Mitjana, seria canonitzat per l’Església Catòlica i elevat a la categoria de co-patró de la ciutat de Tarragona. La festivitat de Sant Magí, que commemora el seu martiri a mans dels funcionaris de l’estat romà, es celebra també a Cervera i a Igualada. Des de l’època medieval, coincidint amb aquesta data, aquestes tres ciutats transporten -amb carros i mules- aigua del brollador de Brufaganya, que es beneeix i es reparteix entre els veïns.

Segons la tradició, Magí era un diaca que difonia l’evangeli  entre els veïns de la ciutat romana de Tàrraco, llavors -amb més de 30.000 habitants- una de les grans concentracions urbanes de la península. En aquella època, la religió cristiana era una confessió clandestina perseguida per l’estat romà. Però a partir de l’any 303, amb la promulgació dels Edictes de Dioclecià i de Maximià, es va intensificar la persecució contra les comunitats cristianes. A les zones rurals el cristianisme encara no havia arrelat, però a les ciutats aquelles comunitats eren relativament nombroses i estaven ben articulades; i van ser les principals víctimes d’aquella onada repressora.

També segons la tradició, Magí era una de les persones més buscades per les autoritats romanes de Tàrraco. I la seva comunitat el va evacuar discretament de la ciutat i el va ocultar en un refugi natural prop de les fonts del riu Gaià (a setanta quilòmetres al nord de Tarragona). Tot i la solitud d’aquell paratge va ser localitzat pels repressors. La tradició no explica si va ser pel zel que van demostrar els seus persecutors o a causa d’una delació. Però el que sí que explica és que va ser torturat fins a la mort. Durant aquella onada repressora, també van ser torturats i assassinats Eulàlia -a Barcelona- i Vicent d’Osca -a València-; que, posteriorment, serien proclamats patrons de les seves respectives ciutats.