Tal dia com avui de l'any 1936, fa 81 anys, Joan de Borbó —pare del rei emèrit Joan Carles I d'Espanya i avi del rei Felip VI d'Espanya—, comte de Barcelona en la seva qualitat de membre de la casa reial, creuava la frontera hispanofrancesa en direcció nord a través dels Pirineus navarresos, i renunciava al seu propòsit i al del seu pare, el rei exiliat Alfons XIII, d'incorporar-se a l’exèrcit que s'havia revoltat contra el govern de la República. Joan de Borbó, nomenat hereu al tron espanyol un any abans, havia abandonat Espanya en feia més de cinc, coincidint amb el triomf electoral de les forces polítiques republicanes (1931).

Segons la majoria de les fonts documentals, el dia 1 d'agost de 1936 va creuar la frontera francoespanyola per Navarra, amb un passaport fals expedit a nom de Juan López, amb el fi d'establir contacte amb la Junta de Gobierno Nacional, màxim organisme polític i militar del bàndol sollevat, radicada a Burgos. Les mateixes fonts esmenten que va ser interceptat a Aranda de Duero (Castella), a pocs quilòmetres de la seva destinació, pel general rebel Dávila. Al Parador Nacional d'Aranda, li van fer saber que el general Mola, una de les principals figures del bàndol franquista, havia ordenat de prescindir de Joan de Borbó i n’havia ordenat, també, el retorn a França.

Les fonts documentals recullen que durant els dies 3 i 4 d'agost de 1936 va fer diverses gestions a Pamplona amb el propòsit de vèncer les negatives de la Junta de Gobierno Nacional. Joan de Borbó pretenia incorporar-se a l'exèrcit sollevat per conduir la revolta cap a un règim polític monàrquic. Mai s'ha aclarit si volia imposar una monarquia dictatorial, com la dels últims anys del seu pare, o una de parlamentària, com la del seu fill. Però els testimonis gràfics delaten que, en la seva aventura, es va vestir amb el granota blava falangista i la boina vermella carlina. Convençut que les seves gestions no fructificarien, va abandonar el seu propòsit i va girar cua.   

 

Imatge principal: Joan de Borbó amb la granota falangista i la boina carlina / Font: Wikimedia Commons

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat