Tal dia com avui de l’any 1827, fa 195 anys, els membres que formaven el Conselh Generau d’Aran es reunien per últim cop, i en acabar tancaven les portes d’una institució amb més de cinc segles d’existència. El Conselh General d’Aran havia estat creat el 1306, tot i que les primeres notícies del seu funcionament són a partir de 1313, quan el comte-rei Jaume II havia confirmat la Querimònia, la carta magna del poble aranès. Durant aquells 521 anys, el Conselh Generau havia estat la màxima institució política i de govern del país d’Aran; i havia resistit el procés borbònic de destrucció del règim foral (posterior a 1714), malgrat el posicionament clarament favorable dels aranesos a la causa de Carles d’Habsburg.

No obstant això, poc després de la desfeta de 1714, la institució havia estat convertida en una “alcaldia mayor” (una agrupació municipal de diverses viles i pobles, que era un recurs habitual de l’administració castellana en zones de població disseminada). Ara bé, per raons inexplicables, havia conservat el nom; i havia mantingut de forma semiclandestina, aspectes protocol·laris tradicionals, com el nomenament de síndic i consellers (en aquell moment “alcalde” i “jurados”) que es va continuar portant a terme a la parròquia de Sant Orenç de Vielha. Precisament aquest temple, que, durant segles, havia acollit els nomenaments de la representació política del país; va ser enderrocat pel govern liberal espanyol, argumentant raons de defensa militar.

Aquell tancament anticipava la desaparició dels darrers testimonis del règim foral hispànic (les diputacions forals basques), que es produiria amb l’arribada al poder dels liberals espanyols (1833). El Conselh Generau d’Aran no va ser restaurat fins més d’un segle i mig després (1990). Actualment és, de nou, la màxima institució política d’Aran. Fins al 1827, els seus membres procedien de les elits locals del país; i, generalment, eren elegits pel procediment d’insaculació (només les classes privilegiades podien optar a ser insaculats). Des del 1990, el síndic o síndica i els consellers i conselleres, són elegits democràticament en els comicis municipals. Les darreres eleccions les va guanyar el partit aranesista Unitat d’Aran.