Tal dia com avui de l'any 1898, fa 119 anys, es lliurava la decisiva batalla de Cavite a la badia de Manila (Filipines) entre les forces navals espanyoles  —comandades pel contraalmirall Patricio Montojo— i les nord-americanes  —comandades pel comodor George Dewey. L'any 1898, les Filipines, amb Cuba i Puerto Rico, eren el que quedava de l'imperi colonial espanyol d'ultramar. L'accidentada i estrepitosa derrota hispànica precipitaria els esdeveniments, i 6 setmanes després, el 12 de juny, les forces revolucionàries filipines, comandades pel general Emilio Aguinaldo, proclamaven la sobirania i la independència.

Manila, 1899

La colònia catalana de Manila, articulada pel Centre Català de Manila, va tenir una participació destacada en el desenvolupament de la crisi de Cavite. La guerra entre espanyols i nord-americans ja havia esclatat a Cuba. I el capità general de Filipines, Fernando Primo de Rivera,  advertit que un estol militar nord-americà havia salpat de Hong-Kong rumb a Manila, va concentrar totes les forces navals colonials a l’Apostadero, el port militar de la ciutat. Els membres directius del Centre Català, que sabien que l'artilleria naval nord-americana utilitzava canons amb un abast de sis quilòmetres, van mostrar obertament la preocupació pel risc que representava per a la ciutat.

Fernando Primo de Rivera, Basilio Augustín i Patricio Montojo

Afortunadament, Primo de Rivera va ser rellevat poc abans de la batalla. En el seu lloc va ser nomenat el general Basilio Augustín, que arribava a la colònia amb la seva família. Els catalans van convèncer Augustín de desplaçar l'Armada espanyola a Cavite, 20 quilòmetres al sud-oest, per evitar el bombardeig de Manila. A Cavite, l'estol espanyol no va tenir capacitat de resposta a l'atac nord-americà, com tampoc no l'hauria tingut a Manila, perquè la flota era vella i desarmada. El Govern de Madrid havia desatès totes les peticions d'armament i els motors d'alguns vaixells ni tan sols funcionaven. Però Manila es va salvar d'un bombardeig que hauria estat una veritable massacre.