Tal dia com avui de l'any 1938, fa 79 anys, en el context de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), un esquadró de vint-i-vuit avions de guerra Heinkel H-111 de les forces aèries de l'Alemanya nazi llançava, en un primer atac a les 17.15 hores, 255 bombes sobre els barris portuaris de Tarragona. En dos atacs posteriors, a les 19.45 hores i a les 20.10 hores, un avió de guerra Heinkel HE-59 de grans dimensions, també de l'Alemanya nazi, llançava deu i vint bombes, respectivament, sobre el mateix sector que havia estat atacat a primera hora de la tarda. En total, aquell dia, es van llançar 285 bombes sobre el port de Tarragona i els barris de la part baixa de la ciutat.

Els més de cent refugis antiaeris repartits per tots els barris de la ciutat van evitar una veritable massacre. Només es va produir una víctima mortal. En canvi, els danys materials van ser elevadíssims. Entre habitatges plurifamiliars i magatzems portuaris van ser totalment destruïts 74 edificis i parcialment destruïts 522 edificis més. Una catàstrofe de grans dimensions en una ciutat, llavors, de 38.000 habitants i amb un parc immobiliari de poc més de 1.000 habitatges. Les zones més castigades serien els carrers de Trafalgar, Gravina, Sant Pere, del Mar, del Lleó, Reial i de Jaume I, i les places dels Infants i dels Carros.

Plànol d'un refugi antiaeri / Ajuntament de Tarrragona

El bombardeig del 5 de novembre de 1938 no era el primer que patia la ciutat, ni seria el que causaria més víctimes mortals, però sí el que provocaria els danys materials més elevats. Entre l’abril del 1937 i el gener del 1939, es van comptabilitzar cent quaranta-quatre bombardeigs sobre la ciutat de Tarragona, en què es van llançar 3.800 bombes i que deixarien el tràgic balanç de 230 persones mortes i 350 de ferides. Les fonts destaquen que tots aquests atacs van ser perpetrats per les forces aèries del règim feixista italià de Mussolini i del règim nazi alemany de Hitler, aliats de Franco en el conflicte civil espanyol.

 

Imatge principal: Foto aèria del bombardeig / Memoriahistorica.org