Tal dia com avui de l'any 1936, fa 81 anys, pistolers de la FAI (Federació Anarquista Ibèrica) segrestaven i assassinaven Josep Maria Planes, pioner del periodisme d'investigació a Catalunya. Eren els dies immediatament posteriors al cop d'estat del 18 de juliol del 1936 que, a Catalunya, no havia triomfat i havia derivat en un període revolucionari de caos i de desgovern. El president Companys, en la decisió més polèmica de la seva carrera política, havia cedit les competències d'ordre públic i de seguretat ciutadana a un comitè revolucionari format pels líders de l'esquerra més radical que van consentir la pràctica de milers de segrestos i de crims absolutament arbitraris.

 

Josep Maria Planes i Martí, nascut a Manresa (Bages) l'any 1907, ben aviat es va revelar com un periodista extraordinàriament preocupat per arribar al lector amb un llenguatge clar i amb un estil divulgatiu. Particularitats molt relacionades amb el gènere del periodisme d'investigació que triomfava als Estats Units i a la Gran Bretanya, i que Planes va introduir a Catalunya. Durant la seva curta però prolífica trajectòria va dirigir la publicació satírica El Be Negre i va editar un recull de cròniques, fruit de la seva investigació, titulades Nits de Barcelona i Gàngsters de Barcelona, que revelaven les complicitats entre la delinqüència organitzada i l'anarquisme sindical.

 

Planes, amenaçat de mort, es va ocultar en un pis del carrer Muntaner de Barcelona, molt a prop del que havia estat el domicili on, quatre mesos abans, havien estat assassinats —també per pistolers anarquistes— els germans Badia Capell. Va ser segrestat al carrer Muntaner i executat a la carretera entre Barcelona i Sant Cugat del Vallès. Li van disparar set trets al cap. Les forces d'ordre públic del comitè revolucionari no van practicar mai cap detenció. L'assassinat de Josep Maria Planes va representar la desaparició d'un gran periodista, compromès amb la llibertat i amb la dignitat de Catalunya, i la d'un pioner de la premsa d'investigació i divulgació de la corrupció política.  

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat