La manera com s'ha resolt la crisi de Radio Televisión Española, posant al capdavant de l'ens la militant socialista Concepción Cascajosa, demostra per part del PSOE i de l'equip de la Moncloa una profunda miopia política del funcionament mínimament independent de la televisió pública. Sobretot, perquè entre els consellers descartats també hi havia, a proposta dels socialistes, personalitats respectables i amb un currículum important, com Ramón Colom. Es dona la circumstància que quan Carcajosa es va presentar al concurs públic per ser consellera de RTVE va suspendre i va quedar al lloc 86 entre els 95 candidats.

Com que des de les passades eleccions espanyoles el PSOE segueix una pauta semblant de copar tots els llocs de lliure designació amb persones de fèrria militància socialista, malgrat donar-se la circumstància que això es produeix amb els pitjors resultats electorals i sense tenir majories suficients per a aquestes maneres de fer, val la pena destacar-ho. Perquè no només és que els socialistes tiren pel dret, sinó que altres, amb els seus suports permanents, els ho permeten.

Va passar el mateix amb l'agència EFE, on es va designar Miguel Ángel Oliver, que entre el 2018 i el 2021 havia estat secretari d'Estat de comunicació amb Pedro Sánchez. Al capdavant del CIS hi ha José Felix Tezanos, el polèmic sociòleg del sector guerrista del PSOE i afiliat al partit des del 1973, que va arribar a ser membre de l'executiva federal el 2017. Els seus pronòstics electorals no han estat exempts de polèmica, ja que gairebé sempre ha donat als socialistes resultats més bons dels que han acabat tenint. A favor seu cal dir, però, que va acostar-se als resultats de les passades espanyoles, on va interpretar amb encert que el PP i Vox no tindrien majoria absoluta. Ha estat, tanmateix, un únic èxit rellevant.

Des de les passades eleccions espanyoles, el PSOE segueix una pauta semblant de copar tots els llocs de lliure designació amb persones de fèrria militància socialista

L'exvicepresidenta Carmen Calvo també es va colar sense cap mèrit a la presidència del Consell d'Estat. Amb un passat també socialista es troba el fiscal general de l'Estat, Alejandro García Ortiz, que no va aconseguir l'aval del ple del Consell General del Poder Judicial, que va considerar que no era idoni per al càrrec. Podríem continuar amb els presidents de Renfe, Raül Blanco; de Paradores, Raquel Sánchez; o de Correus, Pedro Saura. Per no parlar dels del Tribunal Constitucional o del Tribunal de Comptes. Aquesta no és la millor manera d'actuar en política i molt menys en ens públics, on la independència i la professionalitat ha de ser l'objectiu a perseguir.

Omplir-se la boca de la independència dels mitjans públics i practicar el contrari té un nom. Però que això, a més, passi amb l'aquiescència dels altres partits és, a més d'un error, una enorme miopia. Ja que és a mitjans com RTVE per on es pot començar a explicar a Espanya una realitat menys uniforme i centralista de la que moltes vegades s'ofereix.