El govern espanyol ha decidit nomenar Carmen Calvo nova presidenta del Consell d'Estat. Qui fou vicepresidenta de l'executiu de Pedro Sánchez renuncia a la seva acta com a diputada i abandona el grup parlamentari del PSOE al Congrés dels Diputats, segons han confirmat a ElNacional.cat fonts del govern de Pedro Sánchez i del grup parlamentari socialista. Substituirà en el càrrec Magdalena Valerio, que fou ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social entre 2018 i 2020. El Tribunal Suprem va rebutjar la seva designació. En els darrers anys, Calvo ha passat de ser mà dreta de Pedro Sánchez a la Moncloa a tenir un paper més testimonial al Congrés dels Diputats, i fins i tot protagonitzar alguns enfrontaments amb qui ha estat ministra d'Igualtat en els darrers anys, Irene Montero, en tant que la socialista ha estat sempre més partidària d'un feminisme clàssic.

L'última polèmica, per exemple, va protagonitzar-la fa pocs dies, quan va criticar Zorra, la cançó que Espanya presenta a Eurovisió. Va assegurar que aquesta és "l'última paraula que escolta una dona abans de ser apunyalada, violada o tirada per unes escales". Altres sectors del feminisme, en canvi, defensen una cançó d'aquest estil perquè resignifica la paraula; com han fet els homes i les dones homosexuals amb els mots 'maricón' o 'bollera', per posar algun exemple.

Fa un any, de fet, el PSOE va multar amb 600 euros Carmen Calvo per haver-se abstingut en la votació de la llei trans al Congrés dels Diputats. La sanció va ser de 600 euros, la màxima que preveu el reglament intern socialista. Precisament, a la sortida de la votació de la llei trans en el Congrés, Carmen Calvo va afirmar que "sempre" assumeix les conseqüències dels seus actes, en ser preguntada sobre si temia conseqüències per haver-se saltat la disciplina marcada pel seu partit, que va votar a favor de la llei.

La llavors diputada del PSOE va reconèixer que es tractava d'un dia difícil. Va explicar el sentit del seu vot afirmant que estava "d'acord que existeixi una llei, però no aquesta llei" i que tampoc coincidia "amb el 'no' de les dretes que no hi són mai per protegir aquests col·lectius". Feia temps que Calvo s'havia mostrat crítica amb el text, especialment amb l'autodeterminació de gènere, motiu pel qual finalment va fer aquest complicat gest i va votar en contra de la resta del seu grup.

La trajectòria política de Carmen Calvo

Calvo fou vicepresidenta primera del govern espanyol des de l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa, l'any 2018, fins al 2021. Durant aquells tres anys va ser també ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts, Memòria Democràtica i Igualtat. Fou també ministra durant la primera etapa de José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa: màxima responsable de la cartera de Cultura entre el 2004 i el 2007. Actualment, des del 2017, és la secretària de l'àrea d'Igualtat de la Comissió Executiva Federal del PSOE. Pel que fa al Congrés, va entrar a l'hemicicle com a diputada l'any 2004; i va ser vicepresidenta primera de la cambra entre el 2007 i el 2008. Va llicenciar-se en Dret Públic a la Universitat de Sevilla i és doctora en Dret Constitucional per la Universitat de Córdoba. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!