El Ministeri d'Hisenda podrà no liquidar a Catalunya els avançaments que li deu –uns 1.317 milions d'euros– llevat que els tribunals de justícia l'obliguin. La ministra Montero ja té, suposadament, l'informe que, dimarts, primer va dir tenir i després se'n va desdir, de l'Advocacia de l'Estat. El govern espanyol afirma que estant com està en funcions no pot fer aquest avançament i els seus lletrats, com no podia ser de cap altra manera, li donen la raó.

Ningú no pensarà, llevat dels independentistes catalans i potser Podemos, que és una nova argúcia de l'executiu de Pedro Sánchez, disposat com està a crear un clima de culpabilització absoluta de totes les formacions perquè no li faciliten la investidura. Podem és en aquest esquema un partit farcit d'egòlatres que volen asseure's al Consell de Ministres a qualsevol preu tot i que no tenen dirigents preparats i, a més, comprometrien la cohesió de l'Executiu. Massa d'esquerres i alguna vel·leïtat amb el món independentista, al qual simplement no li agrada veure els seus dirigents a la presó.

PP i Ciutadans també són insolidaris per no abstenir-se i facilitar la investidura de Sánchez. A la formació de Casado se li recorda permanentment que el PSOE es va abstenir en una situació similar amb la investidura de Rajoy. Això sí, amb un matís, abans, el PSOE de González, Rubalcaba i Susana Díaz va haver de descavalcar a Sánchez de la secretaria general del partit. Albert Rivera tampoc no s'hi posa des que va fer el salt definitiu a una formació de dretes.

Sánchez aplica a tots el seu corresponent xarop de ricí perquè s'estovin en la negociació; i, mentre això succeeix o no, ell prova d'aparèixer davant de l'opinió pública com l'únic estadista. Això sí: mai no compleix el que promet la seva segona, Carmen Calvo, i per això és capaç d'utilitzar, en el cas català, l'asfíxia financera. I si hi ha problemes, es tira de l'Advocacia de l'Estat i llestos.